Växter

Jag är väldigt stolt över mig själv. I våras tog jag och min kära styvmor nämligen och planterade en massa trevliga, matvänliga växter, och snart kommer vi få lön för mödan.

Lök, spenat och ruccola har vi fått, fast ruccolan och spenaten har rådjuren och nåt annat kryp gett sig på, så dem är den inte så mkt kvar av. En ordentlig basilikaplanta har vi också. Tre ståtliga tomatplantor har vi också, med små söta gula blommor. Tyvätt lyser de flesta flygfän med sin frånvaro i år, så vi är lite oroliga över om det kommer några tomater ändå.

Sen har vi min favorit. Jag vill lägga upp bilder, men har som sagt inte internet hemma. Jag planterade en succini-planta och på den växer det nu en succini (hur stavas det). Den är ca en dm lång, grön och glänsande och oerhört vacker. Om en vecka ska den skördas, för då åker jag, och jag ska minsann smaka på den innan jag åker. Den växer ändå fort, så den är nog stor och präktig tills dess.

Och helt ekologisk, närodlad, färsk och fräsh och odlad med kärlek!

Tillbaks på jobbet

Vilket innebär att jag återigen kan blogga, eftersom internet är en förutsättning.

Har ätit pasta nu, så att jag nästan spyr. Mycket alltså.

Idag har jag dock haft en ganska produktiv dag. Gick upp halv åtta för att övningsköra till och från bromma flygplats där min käre bror kom. Det gick rätt så bra. Sedan hem och käka lunch, och sen körde jag till mataffären, och handlade med päronen, och tog därifrån bussen till jobbet.

Har faktiskt gjort bra saker också. På willys lämnade jag in en lapp om att jag letat efter rättvisemärkt ananas och choklad, och på Ica skrev jag ett fint brev om att de borde ta in Egale-chokladen och fler bra teer. Ingen av affärerna hade en förslagslåda, vilket förvånade mig. Trodde det var standard. Det borde vara standard. Ska nog skriva ett par brev om det också.

Japp!

Jag har bestämt mig. Behöver enbart gå en kvart tidigare för att hinna med bussen, så det gör jag. Har även gett bort mitt pass imorgon, så jag har bara en körlektion på eftermiddagen. Kommer dock inte bli något bloggande på ett tag eftersom jag för tillfället inte har internet. Så då blir det svårt. Men om en vecka. Då sitter jag här på jobbet igen, uttråkad och med kliande fingrar, så vi ses då!

Ha det gott!

Det här är jag...

Efter ett par öl och ett antal dagar utan en dusch.
Inte ofta man ser mig med uppsatt hår.

Undrar sa flundran

om gäddan är en fisk. Nej det var inte det jag undrade. Det jag undrade var om det är lugnt att jag drar 20 minuter tidigare från jobbet så att jag hinner med min buss utan att behöva vänta i tre timmar.

Imorgon måste jag dock cykla hem, fem kilometer genom skogen, vid midnatt för att komma hem från jobbet. Illa! överväger att ge bort passet, men jag vet inte...

A-kassan

Läser en analys av situationen kring A-kassan i DN.

När medlemsavgifterna i A-kassorna höjdes var det många som hoppade av A-kassan. Det innebär att A-kassorna nu går minus, och man därför måste höja medlemsavgiften ännu mer, vilket antagligen kommer resultera i ännu fler avhopp.

Samtidigt så gör regeringens nya lagändringar att A-kassorna har mer att hålla reda på, mer att göra och att de administrativa kostnaderna därmed ökar. Sammanlagt väntas regeringen få in ungefär en MILJARD mindre än väntat.

Svenskarna måste vid varje höjning tänka efter och avgöra hur säkert man sitter på jobbet, och om lönen tillåter en utgift på flera hundra i månaden, och om det inte finns något billigare alternativ. Och vilka tror ni det är som inte har råd med detta. Dom med bra, säkra, välavlönade arbeten? Knappast. Det är dom som redan innan knappt kan få vardagen att gå ihop som inte har råd att lägga ut ett par extra hundralappar i månaden. Det är dom som är i störst behov av denna säkerhet, av att ha ett välfärdssamhälle att luta sig mot, som inte kan det, medan de som redan kan stå på egna ben utan problem både kan studsa och hoppa på välfärdssamhället.

Jag blir sur! Arg! Tänk efter lite grann. Använd era hjärnor. Tänk om det var du eller dina nära och kära som varken hade råd att betala avgiften till A-kassan eller hade säkert jobb! Det krävs förändring!

Maaat!

Döhungrig är jag! Ska springa ner till willys och se om jag hittar något ätbart. Mums för mat!

Tobaksindustrin

Hittade ett jättebra inlägg i barajagjohannas blogg om tobaksindustrin. Läs det här! Här är en annan bra sida med effekterna av tobak. Läs den här!

Om ni är mer intresserade av Malawi och Landets situation kan ni kolla på en hemsida jag och några vänner gjorde som en del i vårat projektarbete. Den hittar du här!

Där kan du bland annat läsa om Malawis tobaksindustri, och få reda på att största delen av den ÄGS av Philip Morris (Altria group) som bland annat priducerar Marlboro och äger Kraft Foods.

Som ni kanske vet undviker jag Kraft Foods i största möjliga utsträcknig just eftersom de stöder tobaksodlingar och tobaksproduktion som är en av de produktioner som tär mest på både människor och natur i vår värld. Få produktioner skadar så många och så mycket. Man får mardrömmar.

     =    

Ensam och trött

Nu så drog dom. Imorse. Mina päron. En hel vecka ensam hemma. Ska bli så jävla skönt! Har köpt typ hur mycket äckelmat som helst,  så det kommer inte gå nån nöd på mig. Kan alltid äta bort min ensamhet. Haha, hur sorglig låter jag.

Jag är trött. Var på marcus födelsedagsmiddag igår, hängde med några av hans kompisar, även kända i skärgården som så kallade badjävlar. Det var... intressant... Insåg att jag kanske inte missar så mycket av att inte umågs med dem.

Hursomhelst kom jag hem vid ett i natt, och började jobba vid elva. Det låter ju inte särskilt jobbigt om man inte tänker på det faktum att jag bor en och en halv timme från jobbet. Fast idag fick jag köra till jobbet, eftersom jag kunde göra sällskap med päronen. Jag tror det var min bästa övningskörning nånsin. Körde som en gud om jag får säga det själv. Pappa hade ingenting att klaga på. Det har aldrig hänt förut.

Idag känner jag mig som melankoli i dess sanna bemärkelse. Men det ska vi råda bot på.Precis så här ser jag ut när jag kör bil.

Så bedårande!

http://img523.imageshack.us/img523/2059/azuzephre25eilu4sq.jpg

Såhär bra har jag det just nu!Cookies

Jabbah-dabbah-doo!


Ser man tet? Och hur skriver man te i bestämd form?

Kravmärkt

Utbudet av kravmärkt mat ökar hela tiden. Finns det en efterfrågan finns det en marknad brukar det ju heta, och det är våran, konsumenternas uppgift att skapa en efterfrågan.

Bäst utbud idag har, i alla fall enligt vad jag sett, Coop.

På coop finns änglamark, ett svenskt ekologiskt märke. Änglamark säljer allt ifrån ekologiska rengöringsprodukter, sylt, färskvaror, torrvaror och drycker till ekologisk hundmat.

På coop finns även Eguale chokladen som är riktigt god, och både ekologisk och fairtrade. Speciellt den mörka chokladen kan jag tipsa om.

Ta er en tripp ner till konsum, lägg till en femma extra så visar du att folk vill kunna köpa ekologisk/faretrade produkter, ger människor chansen till ett bättre liv och lägger dina pengar på bättre saker. Använd den makt du har!

Krav

Nu ska jag berätta lite om krav. Många tror att det inte är någon skillnad mellan kravmärkta och "vanliga" produkter. Nu ska jag ta död på den myten.

Krav är en ekonomisk förening vars uppgift är att kontrollera och certifiera ekologiskt jordbruk och ekologisk produktion, för att det ska bli lättare för konsumenter att handla medvetet. För att få ett kravmärke på sin produkt måste den vara framställd enligt kravs kriterier.

Märket visar att produktionen sker utan kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel, att husdjur behandlas väl och får vistas ute i det fria och att inga genmodifierade organismer (GMO) förekommer i produktionen. Krav påstår också att märket visar att producenterna tar vad man kallar socialt ansvar.

I det ekologiska jordbruket används inte kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade organismer. Grundtanken är ett kretsloppstänkande och strävan är att driva en långsiktigt hållbar produktion.

Ekologiska jordbruk ger större ekologisk mångfald. Flera sorters blommor och växter som normalt tas bort med hjälp av konstogjorda bekämningsmedel kan växa här, vilket ger bin och insekter mer mat, vilket ger djur som fladdermöss, ödlor och fåglar mer mat.

Det används inga kemiska bekämpningsmedel i dessa jordbruk. Det skapar inte, som vanliga bekämpningsmedel, nedsatt fruktsamhet hos djur och växter (även människor) rubbad ämnesomsättning och försämrad fröbildning.
   Det rinner inte ut i vattendrag och sjöar, riskerar inte att döda massa fisk, och förstöra vårt dricksvatten. Det går heller inte åt lika mycket energi som vid framställning och transport av kemiska bekämpningsmedel.

Vid ekologiskt jordbruk slipper man de stora mängder energi som går åt för att framställa och transportera konstgödselkväve. Dessutom äter ekologiska djur en mindre mängd industriförädlat foder som kräver stora insatser av energi.

Här kommer det som folk pratar mest om, och vad krav skriver om saken. Jag håller med krav, det är viktigt att handla miljövänligt såväl som att sända ut rätt signaler. Man ska använda sin konsumentmakt.

Tyvärr kan energivinsterna ibland gå förlorade om de KRAV-märkta produkterna transporteras lång väg. När det gäller varor som kaffe, kakao, the eller bananer anser KRAV att det är bättre att det som importeras är ekologiskt än konventionellt producerat. Detta eftersom det ekologiska jordbruket behöver stöd för att breda ut sig.

Även när den importerade varan också odlas i Sverige (till exempel äpplen) kan det finnas en framtida miljövinst att välja den ekologiska importerade istället för den svenska konventionella. Att välja importerade ekologisk frukt är nämligen en signal till svenska odlare att det finns efterfrågan på ekologisk frukt.

Det är inte heller självklart att en produkt som transporterats långt alltid har förbrukat större mängd energi än en som har transporterats kortare sträcka. För att producera ett kilo svenska tomater i uppvärmda växthus går det åt tio gånger mer energi än för att producera ett kilo spanska frilandstomater.


Källor:
Wikipedia
Krav

Dumma dag

Idag har det hänt två väldigt dumma saker.

1. Det stod en artikel i DN om att kvinnorna som jobbar i regeringskansliet tjänar i genomsnitt 5500 kr mindre än männen per månad. Detta är alltså de kvinnor och män som ska representera svenska folket, vara förebilder, och jobba för att det inte ska vara så här.
Jämställdhetsministern Nyamko Sabini vägrar uttala sig. Detta är skandal. Jag blir arg och ledsen när jag läser sånt här. Att inte ens ledarna och bestämmarna i vårt land står för vad de säger, och när det framdagas, inte ens vill kännas vid anklagelserna. Sorgligt. 

2. Min pojke åkte härifrån igen. Han kom i måndags och nu är han borta igen. Tre veckor tills jag får se honom nästa gång. 
   Jaja, jag vet att ingen bryr sig,  men jag måste få klaga lite också. Jag är bara människa (dock en väldigt bra sådan). 

Matdag!

Åååh! Världens bästa matdag. Efter att ha ätit risifrutti och varma koppen till lunch, inte så gott, så fick jag indisk take away till middag med ananas som efterrätt. Sjukt gott!

Och ja, jag ville bara skryta.

Raggningstips!

Hahahah! Det var det roligaste jag sett! Moderiktiga kalsonger som de här med Musse Pigg.

http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=556146

Hahaha! Jag dör!

Hur bajsar sjöjungfrur

Jag har skrivit om det förut, men fick inget riktigt svar, så jag försöker igen, nu när vi ändå är inne på frågor. Här kommer en kopia på vad jag skrev en gång i tiden:
Alltså... Det är en sak jag har tänkt på rätt länge nu. Och det är det här med sjöjungfrur och sex/toalettbehov.
Har de liksom rom och lake som fiskarna eller är det den trevliga akten av samlag som krävs? I så fall, vart sitter hålet? Jag antar för enkelhetens skull att det är samma hål som de bajsar och kissar ur, så då blir det bara ett hål att lokalisera.

Sitter det nere vid sjärtfenan som på fiskar, eller sitter det "en bit under midjan" som på oss människor?

Säg nu inte bara att sjöjungfrur är påhittade och därför inte bajsar/förökar sig. That's taking the easy way out!

Jag vill ha ett riktigt svar!

Frågestund

Kom igen nu gott folk! Det måste finnas något nån vill veta något om. Vad som helst. Mig, politik, mat, pengar, öl vad som helst. Ge mig uppgifter att lösa! Jag har tråkigt på jobbet och kan lika gärna utnyttja den tiden till att utbilda mig själv och andra.

Så släng in alla era funderingar, frågetecken osv, så ska jag se vad jag kan göra!

Passion...

Jag har en passion. Det går inte att säga nej när den väl gör sig påmind. Det är omöjligt. Helt omöjligt. Jag bara måste följa frestelsen. Min passion är Ananas. Så nu tänkte jag berätta lite om ananasen för er.


Ananas (Ananas comosus) kommer ursprungligen från Brasilien och Bolivia, och det tropiska Amerika är fortfarande det ända stället där ananasen växer vilt. Den första europé som någonsin åt Ananas var Christoffer Columbus, och han hjälpte efter det till med spridningen av frukten.

En odlad ananasplanta lever i ungefär tre år, och bär frukt när den är 2-3 år, sedan vissnar den och dör. Själva frukten kan väga över två kilo, och är en rosettväxt.

För att kunna äta frukten måste man ta av det taggiga skalet och det träiga partiet i mitten. Det är därför konserverad annanas är i form av en ring, med ett hål i mitten. Det kan även vara i mindre bitar, och man hittar ofta kanderad ananas i affärerna. Vanligaste användningsområdet är i olika desserter och fruktsallader, och numera äter man frukten året runt, medan man tidigare mest ätit ananas till jul.


Ananas är en bra källa för mangan, och innehåller även mycket Cvitamin och B1vitamin. Ananasen innehåller även bromelin, ett enzym som hjälper till at bryta ner proteiner. Det är därför vanligt att man har ananans-juice i köttmarinader då det gör köttet mörare. Det sönderdelar även proteiner i grädde och hindrar gelatin från att stelna, och man bör därför blanda dessa ingredienser så sent inpå ätande som möjligt.

Vissa tror att ananas kan hjälpa mot vissa tarmproblem, och vissa tror det kan hjälpa till att "starta" barn som inte vill komma ut ur mammas mage. Det kan även hjälpa till att öka ämnesomsättningen.

Vissa kan dock när de äter färsk ananas känna en irritation på tungspetsen.

Bild: YLE Bildtjänst / Arja Lento   
Jag måste påpeka att jag även gav ett tips till hur man tillagar kött. Det händer inte ofta. Uppmärksamma det!

Körlektion

Var på en sån imorse. Körde omkring i Skarpnäck nånstans, tror jag det var. Det gick bra. Hade en ny körlärare för den jag brukar ha är på semester. Han var hysteriskt rolig och mycket mer pedagogisk än min förra. Undrar om man kan byta utan att den gamla blir ledsen? Hoppas... Eller så kan jag blanda emellan dom kanske, säga att jag gillade att få olika synvinklar eller något annat som låter seriöst.

Egentligen var min gamla lärare typ lika pedagogisk som den här. Men inte lika rolig. Det är nog där skon klämmer.

Rättvisemärkt

Var inne och tittade på deras hemsida och hittade en film som beskriver konsekvenserna av att handla rättvisemärkt.

Titta på den!

Många tror att det blir mycket dyrare att äta rättvisemärkt, men det blir det inte. Det kostar bara ett par kronor extra, och har man inte det kanske man kan låta bli att köpa cigaretter, godis och andra "lyxvaror" som du inte behöver för att överleva. Det är trots allt så att det är vi här i västvärlden som sitter på den största delen av jordens resurser. Det är vi som har möjlighet att dela med oss, vi som har möjlighet att påverka hur andra människor i världen lever.

Handla med ditt hjärta!


Bilden är "snodd" från rättvisemärkts hemsida...

Sexdebut!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=667680

Om någon undrar så sitter jag och försöker bättra på min allmänbildning genom att läsa DN. Det går rätt bra, men slutmålet är ändå serierna.

Hurosmhelst var det här en ganska intressant undersökning, som jag egentligen hade velat se mer av. Jag tycker att man hela tiden hör femton, sexton åringar i sverige, ibland yngre än så, klaga på att de inte blivit av med oskulden än, hur pisamt det är, hur alla deras kompisar gjort det.

De flesta av de kompisar ljuger. 16-17 är snittåldern för att bli av med den i Sverige, några är yngre, några äldre. Att vara oskuld är ingenting att skämmas över, snarare något fint, det tyder på självrespekt, och att man inte gör det för att man borde. Det finns inget värre än det.

Här upptäcktes ju också att Sveriges debutålder är låg jämfört med många andra länder. Jag förstår inte vad alla stressar så för. Man ska inte göra något man inte vill, vänta tills man är redo, mogen, vill för att man själv vill, inte för att ha något att skryta för polarna om.

Och använd kondom!

Humor

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2374&a=667380

Läs och förfäras! Vi lever i big brother. När man inte ens kan skämta utan att bli portad från flyg, då är det illa. Själv är jag ofta lockad till att säga såna saker när flypersonalen leker 20 frågor. Eller göra som Mr Bean och låtsas ha en pistol i fickan. Det hade varit kul på riktigt det!

Vart har humorn i världen tagit vägen?

Au Pair

Amy har ju fått plats i Sidney. Jag vill också! Fast jag vill åka till frankrike. Har velat det sen jag var liten, och nu är tiden inne. Ska försöka ta tag i saker och göra nåt.

Jag har hittat två förmedlingar som jag tror jag ska anmäla mig till.

http://www.aupair.se/

http://www.workandstudyabroad.se/

Är det någon som hört något om nån av dem, eller som har åkt som au pair? Vad ska man tänka på, hur gör man osv?

Gosh!

Jag är numera 19 år gammal. Vilken skitålder. Precis ingenting händer när man fyller 19. Jag får inte ens komma in på söderkällaren, för de ändrade till 20 för två månader sen. Och jag som verkligen såg fram emot detI höstas var det ju bara 18 så då kom jag in, så jag vet vad jag går miste om. Det är iof skönt att slippa alla små galna 18-åringar som spyr och deckar hej vilt. Ogillar dem.

Fick massa pengar av min käre far och hans sambo! Öronmärkta dock, till halkkörningen. Det kändes bra, har haft lite små-ångest över hur jag ska ha råd med den. Att ta körkort är det dyraste jag nånsin gjort tror jag. Kostar ju helt sjukt mycket. Hjälp!

Hur mycket lägger folk ner på sina körkort egentligen!?

Det är ju orimligt! Borde inte vara ett privilegie för rika att ha körkort, borde vara ett privilegie för de som kan köra. Bensin däremot, denna illaluktande, miljöförstörande vätska, den kan kosta mer. Då kanske folk börjar åka mer kommunalt.

TatueringFunderar på att tatuera en venussymbol på höften, som ett tecken för kvinnokamp/feminism. Fast i svart. Eller möjligtvis med svarta konturer, utan att den är ifylld. Jag vet att det är en supervanlig tatuering, på ett supervanligt ställe, men jag gillar det i alla fall. Annars är jag inte så mycket för de vanliga tatueringarna. Men i alla fall. Den skulle sitta fint.

Fast det blir i så fall inte förrän i höst jag gör den. Mest för att jag vill kunna bada så länge det är sommar.

En ynka liten timme

Tänk att en liten timme kan kännas så långt. Sommarschemat på jobbet gör att jag slutar 23.00 istället för 22.00 som jag är van vid. Och den här sista timmen käns väldigt lång. Vet inte vad jag ska fylla den med. Plus att jag inte vet hur jag ska komma hem riktigt. Fast idag löser det sig, pappa hämtar.

Nästa vecka är det jobbigare. Då är jag ensam hemma. Får cykla fem km till och från busstationen varje gång. Det låter jobbigt. Men jag får ju bättre kondis så alltid är det något positivt. En vecka kanske räcker för att få den där beach 07 kroppen jag inte jobbat ett dugg för att få innan. Man vet aldrig.

Men jag vet att det inte bor dinosaurier i skogen i alla fall. Vildsvin kanske, vilket är värre. Usch, jag är så rädd för vildsvin. Dom är så läskiga. Grymtar och är tjocka, springer in i saker. Jag tänker på dem som extremt dumma, våldsamma legoknektar. Starka, stora, och dumma. Vet inte om det stämmer, men rädd är jag i alla fall.

Orakade armhålor

Jag vet att jag bloggat om det förut, men det är minsann ett aktuellt ämne.

Första dagen i campet, med mina nyförvärvade grannar, kommer det en tjej och hälsar på. Hon har inte rakat sina armhålor. Så fort hon försvunnit börjar grannarna viska om hur långt och äckligt och onaturligt det var. Jag och Amy satt tysta, överraskade av att dessa kvinnor, men förhoppningsvis lite respekt inför det kvinnliga könet, kunde prata så illa om något så naturligt. De skulle ju också ha det, de anstränger sig för att inte ha det.

Efter en stund kommer hon tillbaks. Gör en rörelse där armhålan blottas. Inne i mitt huvud applåderar jag denna självsäkra varelse. Men alla mina grannar sitter med äcklade miner. När Amy efteråt frågar vad som är fel med håriga armhålor får hon en ytterst äcklad grimas och ett "vadå, har du det eller?" till svar.

Det var droppen. Det ska inte kunna vara så kränkande att som tjej använda det som naturen utrustat en med. Ingen rakhyvel kommer nära mina armhålor.

Som tur var gick vi till vaginamonologerna efteråt, och jag insåg att hoppet är inte ute. Vi är många som kämpar.

Bilder från studentskiva

Jag vet, jag är typ försenad. Men jag hittade massa bilder i Systers bilddagbok som jag inte sett förut, vilket var skojj! Det var en skojj kväll! Här kommer bilder! Dom blir dock små, för jag misslyckades med att kopiera allt utom the thumbnails! Det heter så va?


Jag och Lord


Jag och Annlou


Jag och pojken


Jag och Rebecka ramlar av våra stolar när vi skrattar


Amy från sin bästa sida


Jag och syster!

Meh!

Kom precis på att jag fyller år imorgon. Måste köpa ingredienser till en tårta!!Grattis till mig!

Hemma igen!

Igår kom jag hem, sliten och trött, och oerhört illaluktande. Hade inte duschat på en vecka, men jag är bara stolt över det. Mitt hår var typ en enda fettklump, men med hjälp av en gummisnodd gick det att visa sig offentligt.
 
Såg massa bra konserer! Dom bästa var Alice Cooper, jag är ju som bekant smått besatt av honom, och Asta Kask, som visade sig vara ett jättebra liveband. Charta 77 var också jäklans bra.

Sen så såg jag ju även på Gudrun Schyman, Mian Lodalen, och vaginamonologerna. Man blir verkligen inspirerad. Kloka människor som pratar om viktiga saker.

Min kamera har tyvärr pajjat så bilder får vi vänta med, om jag inte tar från någon annan, vilket skulle kunna hända. Vet inte hur mycket jag kan uppdatera heller, eftersom det visat sig att vår internetleverantör gått i konkurs, så det tar en eller två veckor till innan vi får till en internetanslutning. Det positiva är att den kommer vara snabbare än den förra.

Sitter för övrigt och läser 20-i-topp över vilka som tjänar mest i stockholm. Två av dem är kvinnor. De ligger på plats 17 och 20. Något att tänka på.
RSS 2.0