Bananer

Bananer är en av våra favoritfrukter här i sverige, i genomsnitt äter varje svensk 19 kilo bananer varje år. Gula fina perfekta bananer, utan skavanker eller bruna fläckar, tunga bananer som färdats runt halva jordklotet för att vi ska kunna äta dem. Det stora behovet av bananer ger katastrofala följder.


Bananodlingar är dessutom några av de odlingar som förstör absolut mest i vår natur, och är otroligt ohumana. Trots det äter vi bara 3,5% ekologiska bananer och ebdast 10% av dessa var rättvisemärkta. Nu ska jag berätta för er om vad bananen du äter gör för miljön och dina medmänniskor.


Miljön:


På bananplantagen växer oftast bara bananplator. Man använder massiva mängder bekämpningsmedel vilket gör att knappt några andra växer kan växa där. Den ekologiska mångfalden minskar, vilket drabbar miljön hårt, och det kan slå ut en bonde som råkar ut för en skadedjursattack.


Eftersom det på varje odling endast finns en eller ett par olika sorter bananer är dessa väldigt sårbara mot diverse skadedjur och sjukdommar. Därför besprutar man bananerna med en absurb mängd bekämpningsmedel.

Allt eftersom skadedjuren utvecklar motståndskraft mot gifter, blir gifterna giftigare och giftigare. Dessa gifter riskeras sedan att även sköljas ut i vattendrag, och skada områden och människor långt ifrån odlingarna.


Gifterna skadar korallrev, förstör för fåglar och annat djurliv och fisken drabbas hårt. I januari 2003 flöt det omlkring döda fiskar i en flod och två sjöar i Costa Rica. Denna flod tömde sedan sitt innehåll i karibiska havet. Det visade sig vara gifter från en bananodling ägd av Doles.


Från bananodlingar kommer också enorma mängder skräp. Man lägger varje bananklase i en plastpåse för att skydda mot angrepp och dessa kemikalieindränkta påsar skickas sedan till soptippen där de återvinns, med gifter. Förr slängde man dem bara direkt på marken, och de flöt ut i vattendrag och i havet och skadade djurlivet och korallrev. Till exempel har många havssköldpaddor gått åt på det här viset.


Människor:


Det går inte att använda bekämpningsmedel på ett säkert sätt. Heltäckande skyddskläder är svåranvända i det klimat bananer odlas i. Vissa bananodlingar har knappt några skyddskläder alls. Det händer ofta olyckor.


De som jobbar på bananplantager är i ständig kontakt med dessa gifter. Gifterna på påsarna man förvarar bananerna i ger hudproblem och nervskador. Alla de kemikalier som används i odlingarna hittas också i arbetarnas hem, i de madrasser de sover på, och i andra byggnader i närheten som till exempel skolor.


Man vet idag inte alla effekter som dessa gifter kan ge, och man vet inte vad som händer när de bryts ner i naturen.


Det är en otrolig skillnad mellan ekologiskt odlade bananer och konventionellt odalde bananer. De ekologiskt odlade bananerna odlas i samklang med naturen, det är bättre för både arbetare och miljön.


Tänk på att valet ligger hos dig - köp ekologiska bananer!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0