Mineraloljor

Igår när jag skulle gå och lägga mig passade jag på att läsa en oerhört intressant artikel tidningen Camino om Mineraloljor. Det är oerhört intressant, och verkligen något att tänka på, så därför tänker jag tillbringa den första timmen på jobbet med att läsa mer om just mineraloljor, och även ge er en snabbkurs.

Jag har stött på många artiklar i ämnet tidigare, och gärna velat sätta mig in i det, men det har aldrig blivit av. Dock vet jag att det har nämnts tidigare att detta är något att undvika.


Mineraloljor

Mineralolja framställs ur råolja, och innehåller varken vitaminer, mineraler eller fettsyror är ett av de vanligaste, och skadligaste preparaten som används inom hud och kroppsvård.

Mineraloljor är inte bra ur en miljösynpunkt
då de både utvinns ur fossila bränslen och dessutom är otroligt svårnerbrytbara.

Ännu värre inser man att det är med konsekvenserna för huden. Mineraloljor täpper till 40 -60 % av hudens porer, vilket gör det otroligt svårt för huden att återhämta sig och behålla sin naturliga återfettning. Man kan jämföra det med en plastfilm man lägger över huden, som aldrig sjunker in. Inget kommer in, inget kommer ut.

Så här skrev Cherchez La Femme i ett blogginlägg (läs hela om du klickar på länken):
 "Många försvarar mineraloljan med att den är 100 procentig inert, dvs inte tränger in i huden, och på så sätt ger en film som skyddar huden mot uttorkning. Detta är delvis sant. Att den är inert och ”skyddar” huden som en filhttp://www.locknersbilochmc.se/images/hhk.jpgm är sanning, men eftersom mineraoljan aldrig tränger igenom huden kan den också hindra andra ämnen från att göra det. Att mineraloljans film på så sätt skulle skydda huden mot uttorkning är ännu mindre sant. I samma stund som mineraloljan tvättas av återgår huden till sitt uttorkade tillstånd. För att ha någon effekt skulle då mineraloljan behövas vara insmord på huden tjugofyra timmar om dygnet. Detta skulle då leda till att huden aldrig skulle få någon chans at andas, porer skulle täppas till, svettutsöndringen av talgprodukter skulle hindras, orenheter bildas och huden skulle snart frodas av elakartade bakterier. Ibland brukar emulgeringsmedel tillsättas som lurar kroppen att ta upp detta främmande ämne som mineraolja, vilket i sin tur så småningom kan ge upphov till olika slags hudeksem och problem. Efter en längre tids användning blir huden torr och livlös och man har då kommit in i den onda cirkeln av ett evigt smörjande. Forskare vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala hävdar dessutom via labtester att mineralolja även kan framkalla ledinflammationer vid regelbunden användning, dock av mildare grad. Kort sagt: mineraloljor har absolut ingen som helst välgörande effekt, och är inte bra i något avseende."

Det finns flera olika namn på ämnen som tas från mineralolja:
Paraffinum Liquidum, Ozokerit (kan ingå i t.ex. maskara), Polyisobutene (kan ingå i t.ex. lipgloss), Mineral Oil, Petrolatum, , Vaselin, Paraffin, Mineralolja, Petroleum med flera



Ett annat tips på en blogg från 2006, som min kompis Rebecka gjorde som en del av sitt p
rojektarbete, handlar om just mineraloljor och är uppdelad så att del är lätt att ta åt sig och läsa informationen. Där hittar du även utförligare beskrivningar och tips på bra produkter du kan köpa istället. Hon finns länkad bland mina favoriter med sin blogg bensintillfrukost.blogg.se.

Som källor till den här artikeln har jag använt mig mest av de två bloggsidor jag redan hänvisat till, men även den här sidan.

Ett smart tips är att googla på det, man får upp hur mycket som helst. Försök se så att det är pålitliga källor bara.

Engelska wikipedia har en relativt bra beskrivning på vad mineraloljor är, även om de inte går in särskilt mycket på användningen i kosmetik. Kan vara intressant att läsa ändå.
Kommentarer
Postat av: Matilda

Kollar du mkt på OS? :D

2008-08-16 @ 17:50:04
URL: http://enidrottandeflicka.blogg.se/
Postat av: Linda

Tycker han är söt!

2008-08-16 @ 17:57:50
URL: http://ndail.blogg.se/
Postat av: Matilda

Sv: Hehe, aa, det märks att du har bra koll :)

Ska du upp kl 03.00 på måndag oxå eller?! :D

2008-08-16 @ 18:10:42
URL: http://enidrottandeflicka.blogg.se/
Postat av: sanibo

sv: ohyes she is!

2008-08-16 @ 18:15:02
URL: http://ssanibo.blogg.se/
Postat av: mikaela

Vilken cool blogg! :)

2008-08-16 @ 18:31:25
URL: http://mikaelasalmi.webblogg.se/
Postat av: Joakim

Jaa, precis, håller med!

2008-08-16 @ 18:44:19
URL: http://laang.blogg.se/
Postat av: Louise

sv: haha, ja man kan ju fundera. men de kanske är varmt o skönt där, vem vet :)

2008-08-16 @ 19:15:46
URL: http://louiseberglund.blogg.se/
Postat av: Hillan

riksbank/Katsedlarmynt1/500-kronorssedeltrasigfol.jpg" rel="nofollow">http://www.riksbank.com/upload/Bilderriksbank/Katsedlarmynt1/500-kronorssedeltrasigfol.jpg så ser en 500 kr sedel ut, lätt att glömma bort, för man använder ju dom så sällan...



Jodå jag tycker att det fungerar bra, i alla fall om jag äter hemma, lite svårare om man äter ute massor. Men jag har lärt mig att ta med mig frukt och nötter om jag ska vara borta ett par timmar. Och så måste man ju få unna sig godsaker med jäman mellanrum.

Kram

2008-08-16 @ 20:15:08
URL: http://hildurrr.wordpress.com/
Postat av: Linda

Hittade bara bodybutter och bodyscrub =D

2008-08-16 @ 22:23:13
URL: http://happylifeofmine.blogg.se/
Postat av: ANGELICA

Svar: Okej okej! :) Men vad handlar det om? Puss

2008-08-16 @ 23:25:06
URL: http://angos.blogg.se/
Postat av: Joakim

haha!; jag får nog göra det! ;D Ha det bra!

2008-08-17 @ 13:40:20
URL: http://laang.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0