Ännu mer REA

Herregud, man kan ju tro att jag fått shoppingdille.

Det kanske jag har också, när jag tänker efter.
Till mitt stora förtret har jag ju en förkärlek till att omoraliskt strö pengar på klädesplagg jag inte egentligen behöver trots att världen svälter. Och skor ska vi inte ens prata om...

Det är inte alltid lätt att vara jag, förstår ni kära läsare.
Jag älskar nämligen kläder och skor, och allt som hör till. Jag tillhör den sorgliga skaran som kallar "shopping" för ett intresse.

Men så har jag ett samvete också. Jag vet att mössan jag köper har färgats med färg som släpps ut i nåt vattendrag och förgiftar människors dricksvatten. Jag vet att skorna jag köper är ihopsydda av stackars små barn som inte har ett annat val än att jobba. Jag vet att tröjan tär på miljön, och att vi redan nu lever på lånade resurser.

Som tur är vet jag också att jag just idag inte har köpt något som jag inte behöver. Och att om jag inte köpte kläder av de stackars små barnen skulle de inte ha några jobb och svälta ihjäl istället. Vilket är nästan lika illa.

Medvetenhet är första steget mot förändring. Jag anar nyårslöften på den här punkten.

Nu ska jag dock sätta på mig mina nya träningsskor och skutta runt här på jobbet en stund, testa dämpningen och greppet i dem lite, och njuta av att jag inte längre är Bambi på hal is när jag tränar.

Och så ska jag njuta av att det är två dagar kvar till nyår och fnula ännu mer på mina nyårlöften. Tror bara jag har ungefär 10 stycken hittills...

Skolmatskrav i lagstiftningen

Nu verkar det äntligen som att Björklund tagit sitt förnuft tillfång och insett att det behövs en skärpning inom skolmaten.

Den är förjäkla dålig. Jag minns diverse äckliga pulversaker, med tråkiga grönsaker från min grundskola, knappast vad jag kallar aptitretande. Otaliga måltider levde jag på knäckebröd och rivna morötter för att jag inte kunde få i mig maten som serverades.

Knappast tror jag den är bättre nu heller, stackars skolbarn...

Nu verkar det dock som om krav på skolmaten ska inkluderas i den nya skollagen. Jag blev så glad när jag hörde det här, om det finns något som gör att vi människor jobbar bättre, lär oss bättre, och mår bättre så är det att äta nyttigt och dricka mycket vatten. Idrott hjälper också till förstås, men detta är ett bra steg på vägen.

Lite mindre lycklig blev jag dock när jag på matbluffen läste att de som stog bakom förslaget, skolmatens vänner, är en lobbyorganisation av LRF och diverse livsmedelsföretag. Som lobbar för sina varor, med ekonomisk vinning i syftet.

Det är nämligen skolmatens vänner tillsammans med livsmedelsverket som har kommit fram till vilka riktlinjer som ska gälla.

Allt kan ju inte vara perfekt, och att krav på näringsinnehåll ställs tycker jag bara är bra. Men att de som bestämmer vad riktlinjerna ska vara är ekonomiskt gynnade av resultaten är inte rätt. Vi ska tänka vad som är bäst för skolbarnen och låte oberoende organisationer avgöra vad som ska göras.

Men som sagt. Det behövs lagstiftning inom detta område, det är då ett som är säkert.

Nyttig mandarinefterrätt

Såg Jamie Oliver göra det här häromdagen när jag tittade på ett av hans program, och blev otroligt sugen på att prova, och ikväll var den perfekta chansen.

Det här är en nyttig efterrätt, men underbara smaker, som passar jättebra efter en stor middag, då den är ganska lätt.

Passa på att göra den framför gästerna. Vid första anblick av receptet ser den ganska svårgjord ut, men det är hur lätt som helt. Och om du drar fram dessa ingredienser, gör en egen vaniljsirap osv, så kommer dina gäster definitivt bli imponerade!

Mandarin-vanilj sallad kan vi kalla den.

Ingredienser:

Mandariner (anpassa efter antal som ska äta)
Jag hade med sharonfrukt också, vilket passade bra, men det räcker med mandariner.
Mandlar, rostade och grovt hackade
Mörk choklad

Mynta
Vatten

½ Vaniljstång
Lite socker

Gör såhär:

Skala mandarinerna och skiva den så att det blir fina blommor och lägg dem på ett stort fat. Ska andra frukter vara med så gör likadant med dem. Se till att spara 1-2 mandariner beroende på hur mycket du ska göra.

Ta lite vatten i botten på en stekpanna, lite mindre än en centimeter. Häll i ca 1-2 msk socker.

Ta en vaniljstång och dela den på mitten. Dela den längs med stången och skrapa ut alla frön därinne. Lägg även dem i stekpannan. Själva vaniljstången får också vara med i stekpannan.

Dela de sista mandarinerna och pressa ut saften i stekpannan.

Koka upp innehållet i stekpannan och rör runt så att allt löser sig. Låt puttra på tills det reducerats till en lättflytande sirap.

Häll sirapen över frukten på fatet.

Strössla över mandlarna.

Använd en kniv eller ett rivjärn till att göra fina flagor av choklad med, och lägg det ovanpå mandlarna.

Dekorera med mynta.

Servera och njut!

En härlig middag med salsa verde

Middagen blev verkligen lyckad. Alla var nöjda och proppmätta!

Rostade rotfrukter med vitlök och persilja.



Jag lät olivolja blandat med linfröolja stå med pressad vitlök och finhackad persilja i sig i ungefär en halvtimme innan jag lade den över rotfrukterna, för att verkligen sprida ut och jämna ut smakerna, och resutlatet blev enastående. Rotfrukterna blev underbara!

Mest nöjd blev jag dock över såsen:



Bilden gör verkligen inte denna rätt rättvisa!

Ingeborgs veganska salsa verde:

Ingeridenser:

1 stort knippe färsk persilja
2-3 vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
6-7 kalamata-oliver, urkärnade
2 tsk kapris
1,5 dl olivolja
salt och peppar

Gör såhär:

Lägg alla ingredienser utom olivoljan i en mixer och mixa till en pasta. Häll i olivoljan lite i taget och fortsätt mixa tills allt är i och det är en slät sås. Förvara i kylskåp.

Smaklig måltid. Efterrätten kommer upp snabbt, då den förtjänar ett eget inlägg!





Inlagd gurka

Något som jag höll på att pyssla med många timmar innan jul var julklappen till min pappa och hans sambo.

De skulle få en matlåda. Kronan i den var boken den hemlige kocken och runt omkring skulle det ligga hemgjorda saker som jag gjort till dem.

Många saker blev det.

Ingefärsknäck
Syltad ingefära
Mintkyssar
En hemgjord kryddblandning med inspiration från indien
Marinerade vitlöksklyftor
Ättiksgurka

Så nu tänkte jag ge er receptet på ättiksgurkan, som enligt mig blev supergod. Över förväntan! Andra recept från matlådan kommer när jag hinner.

Ingredienser:

1 normalstor slanggurka
1 dl vatten
1 dl ättikssprit
2-3 krm dill (inte torkad, använd den frysta om du inte har färsk)
1-2 krm gula senapsfrön
5 krm salt
1,5 msk socker


Såhär gör du:

Blanda ihop alla ingredienser till lagen (dvs allt utom gurkan). Se till att blanda ordentligt så sockret och saltet löser sig.

Skiva gurkan tunt, lättast är att använda en osthyvel.

Lägg gurkan i en burk och häll över inläggningen. På med lock, och skaka om lite grann så att det verkligen blandar sig.

Färdigt!

Förvaras i kylen, och är som godast ett par veckor efter inläggning, men går att äta redan efter ett dygn.

Julklapp till mig själv!

Var ute och tittade lite på mellandagsrean i mina trakter idag, och hittade en mycket fin present till mig själv.

Den var visserligen inte på rea, men den var bra ändå.

Köpte nämligen en olivolja på olja och vinägeraffären nere i västermalmsgallerian.

Olivoljan heter Frantoia, eftersom den är gjord på den oliven. Fruktig och härlig i smaken är den också.

http://svt.se/content/1/c6/23/70/80/olivolja440.jpg


Den kommer passa utmärkt i salladsdressingen jag ska göra till middagen. Jag älskar såna här saker!


Uppdatering.

Googlade lite på frantoia och det verkar inte finnas en oliv med det namnet. Däremot verkar det vara en blandning av ca 30% Nocellara del Belice , 30% Ogliarola och 40% Biancolilla som tillverkas på sicilen.


I affären sa de att olivsorten hette så, och att den tillverkades på sicilen, så de hade i alla fall rätt om hälften. Hursomhelst är det en jättegod olivolja!

Superbrödet

Häromdagen köpte jag ett nytt bröd. Tänkte att det kunde var kul att prova. Nyttigt, organsikt, ekologiskt och helt utan tillsatser.http://www.goodnessdirect.co.uk/detail/713258b.jpg

Innehållsförteckningen är som lyder: groddat dinkel, russin.
Inget mer. Det är allt.

Då skulle man tro att det lätt skulle bli torrt och tråkigt, men tvärtom. Det är smakrikt, saftigt och riktigt gott. Och man behöver inte ha dåligt samvete när man äter det!

Perfekt!

Mellandagsrean

Den här, den sista lördagen på året, tänker jag spendera med min bror.

Eftermiddagen har spenderats i de verse affärer där vi tittat på mellandagsrean.

Om någon undrade så fyndade jag ett par fina skor, och ännu bättre, ett riktigt vasst ciseleringsjärn.

Dessutom skulle vi handla mat, och då fyndade jag tre nonstick-ugnsformar till ett mycket bra pris. Passar mig utmärkt. Hade en lite innan, men i den kan man verkligen inte laga mat till mer än 2 personer, så nu blir det bätthttp://www.ordfront.se/upload/filer/omslag%20nedladdningsbara/9789170373152.jpgre.

Ikväll ska vi, precis som förra veckan, titta på Harry Potter och äta snask. Sushi har jag dessutom lovat min bror till middag, så det blir det också.

Imorgon ska jag ha middagsbjudning här i lägenheten när mina föräldrar kommer hit, och tar med sig min bror hem igen. Har planerat på en härlig sallad, rotfrukter i ugn, vegbiffar till mig (och kyckling till resten eftersom min bror erbjöd sig att tillaga detta) och nån god sås.

Såg Jamie Oliver laga en god och ganska nyttig efterrätt på TV häromdagen, men den innehöll vanliljstång, och jag är ledsen, men det är alldeles jättedyrt med vaniljstänger. Vi får se om jag kommer på någon annan lösning.

Håller ju just på att läsa mig igenom Den Hemlige Kocken, en mycket bra bok som jag varmt rekommenderar. Dock har det resulterat i att jag är livrädd för diverse tillsatsämnen, däribland vanillin. Läs den här boken, den kommer verkligen få er att tänka till och se lite annorlunda på maten ni stoppar i munnen.

Kommentarsexplotion

Herre Jisses.

Folk verkar tillbringa julhelgen framför datorn.

Tack för alla snälla kommentarer, och God Jul i efterskott till er också. Ska försöka svara på alla så fort jag kan, men det kan ta en liten stund...

Hursomhelst är jag tillbaks i stan nu. Glömde dock kameran hos pappa, så det blir inga bilder eller recept förrän brorsan kommer med den imorgon. Men då har ni något att se fram emot!

Annars har jag firat en härlig jul, men släkt och vänner. Mycket trevligt, med god mat och fina julklappar, precis som det ska vara.

Hoppas att ni alla också haft en riktigt trevlig jul!

Tjuvstart på julklapparna

Japp det är precis vad jag har gjort det. Idag bytte nämligen jag och Theo våra julklappar eftersom vi sedan ska åka till vardera familj.

Jag fick något så otroligt fint så jag måste bara dela med mig.

Jag fick ett kakaoträd i Ghana. Jag älskar såna julklappar, där man vet att man får en god gärning. Det märks att Theo känner mig.

Fick även en äggklocka av honom. Och så har jag fått en filt av jobbet också, massa fina saker!

Nu ska jag hem till min far, ska stanna på vägen och köpa ingredienser till min veganska senapssill. Sök på bloggen så hittar ni receptet, det är verkligen något jag kan rekommendera!

God jul på er alla!

Skojten

Hahahaha. Så här är det att vara scout. Eller nästan i alla fall...



Ja, jisses!

En pinsam söndagsmorgon.

Nu ska jag berätta vad som hände mig imorse.

Theo hade sovit hos sin morsa, men sagt att han skulle komma hem på förmiddagen.

Jag låg och sov.

Det ringer på dörren.

Jag tror att det är Theo så jag skriker: "Jag är naken, du får komma in själv."

Det är väldigt lyhört, så jag vet att han hörde.

Inget hände.

Jag går upp, slänger på mig en morgonrock och går och öppnar dörren.

Där står två män i kostym.

Där står jag i morgonrock, morgonsvullet ansikte, och rufsigt hår.

De trycker en broshyr i handen på mig.

"Vad gör Jesus för dig i 2000-talet."

Jag trodde jag skulle dö av skam.

Sen duschade jag, städade badrummet, städade hallen, och sopade köket och åt brunch.

En sådan morgon, jag säger då det. Pinsam, men jag fick i alla fall något gjort!

Harry Potter

Idag visas Harry Potter på TV. Nörd som jag är har jag vigt hela min lördagkväll åt detta spektakulära event.

http://www.indiacdhub.com/newimages/big/harry-potter-and-the-prisoner-of-azkaban.jpg

Det här ska firas med lyxmiddag åt mig själv. Ska strax ge mig ut och handla mina sista julklappar, och sen hem för att fixa i ordning middagen.

Vet inte säkert vad det blir än, men det lutar mot klyftpotatis med nåt till. Vi får se.

Imöra kommer min käre bror upp till den stora huvudstaden. Honom får jag dock inte se förrän på tisdag, då jag åker hem till farsgubben för att fira jul. Man måste ju jobba också, trots att man har jullov.

Toodles!

Julstämning

Julen närmar sig. Nu, äntligen, börjar jag få julstämning. Bara två julklappar kvar att fixa...

Idag har jag för första gången i år fått lite julstämning. Detta på grund av att jag stått och slavat (eller lekt, beroende på hur man ser det) i köket för att förbereda inför julen hela eftermiddagen.

Tyvärr kan jag inte dela med mig än, då resultatent ska vara del av en julklapp.

Så jag delar med mig av en annan middag som förtärdes häromdagen istället.



Det blir inget recept, det är så jobbigt att skriva upp exakt vad jag har i, men lite inspiration!

Smaksatt ris (kanel, ingefära, gurkmeja, koriande och buljong) med en gryta på kikärtor, majs, ärtor, tomat, cashewnötter och russin, med lite yoghurt och massa vitlök och ingefära.

Supergott!

Hur bra är inte grytor med ris. Enkelt att göra. Superenkelt att göra supernyttigt. Billig mat, beroende på vad man har i. Går att variera i oändlighet.

Dagens lyxmiddag

Gjorde ju som sagt en riktig lyxmiddag till Theo idag. Varmrätten bestod av två delar jag velat prova ett tag nu, en sak som jag hittade i en kokbok, och något jag såg på Nigella.

Som vanligt gjorde jag ju dock mina egna saker av rätterna, och jag kommer dela med mig av receptet.

Förrätten däremot, får ni inget recept på. Den gjorde jag bara för att prova något inför jul, nämligen caviar gjord på tång. Det blev godkänt enligt mig, smakade och såg väldigt mycket ut som tång, men inga fiskar har blivit skadade i tillverkningen (i alla fall inte direkt, när man plockar ton går det säkert åt ett par liv, vilket är synd).

Förrätt:

Ägghalvor med majonäs och tång-rom



Varmrätt:

Aubergine-tomat-mozzarellaburgare med bönmos



Bönmos på mitt sätt:

1. Värm upp olivolja i en kastrull och tillsätt skivad vitlök efter smak. Stäng av värmen och låt stå någon minut så att smaken dras in i oljan ordentligt.

2. Sätt på plattan och häll i bönorna från en burk stora vita bönor. Låt steka under omrörning av träsked ett tag. Du kan även använda träskeden till att mosa bönorna lite grann, men de sköter mycket av arbetet själv. Tillsätt mer olja om det blir tort.

3. Salta och peppra. Rör ner några hackade soltorkade tomater.

4. Servera. Lägg upp på tallriken, och sprinkla lite paprikapulver över.

Voila. Ett vackert, fantastiskt gott och nyttigt tillbehör som du kan använda istället för exempelvis potatismos.



Aubergine-tomat-mozzarellaburgare på mitt sätt (2 st):

1. Skiva auberginen och salta den på båda sidorna så att vätskan dras ut. Låt ligga i ungefär en kvart, och torka sedan bort saltet och framför allt den överdrivna vätskan.

2. Lägg 6 (ca 1 cm) skivor på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen på strax under 200 grader. Vänd efter ca 5 minuter, och låt andra sidan vara uppåt.

3. Medan auberginen är i ugnen, skiva tomaten och mozzarellan i 1 cm tjocka skivor.

4. Ta ut auberginen ur ugnen. Stapla ingredienserna på varandra, aubergine, tomat, mozzarella, aubergne, tomat, mozzarella, aubergine. Sätt en tandpetare eller grillpinne i mitten, för att hålla den stående.

5. Ställ in dem i ugnen igen, på samma temperatur i ca 10 minuter. Under tiden blandar du ut lite pesto med med olivolja, för att göra den rinnigare.

6. Lägg upp "burgaren" på tallriken, ringla över pesto, och servera!




En chokladkalender senare...

Hallå där allihopa!

Nu är jag tillbaks efter en liten ofrivillig bloggpaus, påtvingad av tele2. Dem bestämde sig nämligen för att inte skicka ut rätt signaler till mig i ett par dagar.

Eftersom de är så jäkla snälla, så ersätter de mig inte ens till förlorad til. WTF, mate!


Har annars haft en riktigt kulinarisk helg.

Ärtsoppa i fredags. Tyvärr lite bränd, men vad gör det när man får en så billig middag? Sist jag gjorde det använde jag en tjockbottnad kastrull på en vanlig spis, medan jag nu använde en tunnbottnad kastrull på en gasspis. Tydligen behövde man anpassa sig efter det, vem hade kunnat veta det liksom?

Har även varit och ätit julbord på Solliden på skansen. Fantastiskt gott, men inte så vegetariskt kanske. De hade några alternativ, men mest blev det rödbetssallad, potatis, rödkål, och diverse ostar. Och efterrätterna såklart!

En hel del öl har även konsummerats under helgen. Alltså, en mycket bra helg!

Ikväll har jag lovat att ge min rumskamrat Theo en härlig middag, så jag har varit och handlat. Eftersom det ska bli en överraskning kan jag inte skriva vad det är, men ni får se senare!

Hoppas ni alla har haft en bra helg!

Vilken dag!

Verkar bli en riktig höjdardag idag!

Började med en härlig sovmorgon. Sedan frukost framför ett par matlagningsprogram.

Träning, dags och komma igen nu efter uppehållet av diverse anledningar (ont i foten, gäster osv). Blev gymmet, med fokus på armar, axlar och rygg idag. Preces vad jag behövde.

En tripp till mataffären. Alltid lika kul att gå i stora mataffärer när man inte är stressad och kan strosa omkring. Dessutom hade de extrapris på både mozzarella, ekologiska belugalinser och ekologiska pumpafrön.

Det enda sättet för en student att äta riktigt bra och god och varierad mat är att leta efter extrapriser, och passa på när saker är billiga. Jag lusläser alltid lokaltidningarna för att veta vad som är till extrapris den här veckan, och tar alltid ett extravarv runt favorithyllan i affären, för ibland, som idag, kan man ha tur!

Nu sitter jag med en underbar smoothie på hallon och blåbär och mysar i soppan. Snart ska jag ta en dusch och sen ska jag slappa hela eftermiddagen, och njuta av att inte behöva plugga för en gångs skull. Lämnade ju in hemtentan i psykologi igår, och gruppuppgiften är planerad att göras imorgon, så allt är lugnt.

Det är ärtsoppa på schemat ikväll. Jag lade ärtor i blöt innan jag somnade igår, så snart ska jag ge mig på att göra egen ärtsoppa. Billigt, nyttigt och faktiskt jättegott!

Stay tuned...

1:a December

Vilken dag.

Försov mig, och hann i tid ändå. Upptäckt att min nya lärare är stentuff, och att det kommer bli en bra kurs.

Nu på eftermiddagen utförde jag och min grupp ett socialpsykologiskt experiment. Vi gick fram till främmande människor på stan och låtsades känna dem för att se hur de reagerade. Vi trodde de skulle spela med, men de flesta blev väldigt förvirrade.

Sen blev det en snabbis in i Söderhallarna där jag köpte två kryddburkar till extrapris (grön mint, och kummin), och ekologiskt schampoo och balsam. Recensioner och recept kommer när jag prövat/använt de olika produkterna. Och nej, man ska inte äta schampoo.

Nu är jag på jobbet, och har precis sett det första avsnittet av julkalendern. BRILJANT! Men det var ganska mycket svåra ord och så, så jag vet inte om det är så barnvänligt. Någon med småbarn som vill ge sin recension?

http://arbetarbladet.se/polopoly_fs/1.62239!image/2191355413.jpg_gen/derivatives/175w/2191355413.jpg




RSS 2.0