Jag är en fusk-vegan!

Japp. Ni läste rätt. Jag har bestämt mig för att bli en fuskvegan.

Ända sen jag var liten har jag velat bli vegetarian, och nästan lika länge har jag velat bli vegan. Vegetarian var liksom bara ett steg på vägen.

Nu har jag inte ätit kött på 6 år, och inte ätit fisk på 5 år. Dags att ta nästa steg. Jag ska bli vegan.

Men eftesom jag är en lat jävel så kommer jag (åtminstone till en början) enbart vara vegan på hemmaplan. Blir jag bortbjuden på middag får jag finna mig i att äta vegetariskt, min familj och släkt tycker redan att det är pest och kolera att laga mat till mig. Men jag ska nog visa dem!

Det här har jag ätit hittills idag:

Frukost: En smoothie på sojamjölk, frysta bär, havregryn och veganskt sojaprotein.
Lunch: En bakpotatis med vegansk pestoröra, hoummus och alfaalfagroddar.

Visst blir ni avundsjuka!

Klick för skogen!

Sajten funkar igen! Gå in och rädda lite skog, vettja!

http://ettklickforskogen.se/

I'm back!

Vet ni vad? Jag tror min accent förändrats under dessa dagar, då alla engelska jag hört de senaste dagarna pratats med bred australiensisk dialekt. Värst var det när han pratade med den andra australiensaren, jäklar vilken hick-accent han fick då. Antagligen för att han var en hick*.

Men en rolig och trevlig hick! Tack "Roy" som introducerade oss och som var roten till de flesta av helgens händelser. (hej, jag ser ju inget om mig i din blogg så varför ska jag skriva om dig för. Nu förväntar jag mig lite mer omnämningar i framtiden tack!)

Hursomhelst så blev det inte så mycket sömn. Lite alla nätter eftersom vi gick och lade oss rätt sent, och alla alltid hade sovmorgon utom jag. Speciellt inatt då, då vi (läs jag) vart otroligt rastlösa och började spela Grand Theft Auto och titta på Paris, je t'aime till klockan fyra på morgonen, då vi skulle upp vid fem.

Men nu, efter en tre timmars powernap efter skolan känner jag mig nästan som mitt vanliga gamla jag igen!

Nu är det räkningar och städning på schemat. Good luck too me!


*I det här svengelska fallet betyder hick lantis.

Helgen

Hej!

Blev lite sparsmakat här till helgen med blogginlägg. Beror på att jag har haft en australiensare boende hos mig några dagar, men han drar imorgon.

Mycket kul. Picknic på Norr Mälarstrand, Picknick på monteliusvägen, middag hos nån han träffade på en konsert som också var från down under.

Idag är det skola på förmiddagen, och så misstänker jag att det blir vasamuseet på eftermiddagen. Kul, för jag har inte varit där sen jag var typ 10.

Men först: Diskursernas makt i tre timmar.

Morotsbröd

Brödet jag bakade igår blev verkligen en hit!

Så jag slänger in receptet här. Det är lite på en höft, eftersom jag inte använder exakta mått när jag bakar, utan häller på tills konsistensen känns rätt.

Ingredienser:


5 dl vatten
37g jäst

3 rivna morötter
2 dl rågmjöl
5-7 dl fullkornsmjöl av dinkel
1 nypa salt

Såhär gör du:

Riv morötterna

Lös upp jästen i vattnet, och tillsätt morötterna.

Rör ner rågmjölet.

Rör ner dinkelmjölet lite i taget tills du fått den konsistens du vill ha på
 degen. Den ska vara ihophållande, men ganska kladdig (eller väldigt kladdig).

Bearbeta degen med degkrokar i några minuter.

Ta fram brödformar (om du ej gör frallor förstås). Knåda degen i två långa korvar för hand, och läg sedan korvarna i brödformarna. Degen ska gå ungefär halvvägs upp.

Ställ in formarna i en avstängd ugn med en bakhandduk över sig.

Låt jäsa i en dryg timme.

Ta av bakhanduken och sätt på ugnen på 200 grader, medan limporna står kvar där inne.

Låt vara i ugnen ca 40 minuter (inkl uppvärmningstid).

Om du ska göra frallor gör du som vanligt. Jäser degen i en klump i ca 1 timme, knådar lite, och gör små frallor som du låter jäsa ytterligare 30 minuter innan de åker in i ugnen.

Igår

  • Grupparbete
  • Hänga på gräset utanför skolan jättelänge. Jag ser nu ut som en kräfta och har fått vårens första fräknar.
  • Systembolaget och mataffären
  • Plantera om skotten i krukor
  • Baka bröd
  • Lugn kväll med mig själv
Blev en superdag igår. Hann göra alla saker jag behövt göra länge, som att plantera om mina gräslöks- och persilje-skott, fylla på skafferiet och dammsuga lite mer.

Behövde en lugn kväll också. Råkade bli en öl efter jobbet igår, och ska ut ikväll, plus att jag jobbat och pluggat rätt mycket på senaste tiden, så jag behövde vara ensam för en kväll.

Idag

Tänkte börja med sådanahär idag listor lite då och då, så att ni alla får ta del av mitt spännande liv. Det ni.

Såhär ser min dag idag ut:

  • Föreläsning
  • Grupparbete
  • Hem och av misstag somna i soffan
  • Vakna och stressa iväg för att möta Rebecka + vänner
  • På jobbet (det gamla)
Och det var väl det det. En skön dag där saker har blivit gjorda faktiskt.

Trots missödet då jag somnade i soffan när jag bara skulle kolla mailen.
Jag som behövde plantera om min små plantor i större krukor!

Jag hann i alla fall dammsuga. Alltid något.



Om någon undrar så är alltså dessa listor till stor del för att jag själv ska minnas vad jag gör om dagarna...

Idag!

  • Ta sovmorgon och skita i en föreläsning
  • Äta frukost
  • Baka bröd till Theo
  • Göra "kött"färsås på gårdagens tacoquornfärsrester
  • Gå och simma
  • Scouter
Vad skönt det är med lediga dagar hörni!

Det är kul att vara 20

För då kan man gå ut fler dagar i rad utan att nån tittar konstigt.

Då kan man gå ut, fast man knappt har tillräckligt med pengar för telefonräkningen utan att någon tittar konstigt. Man dricker ju trots allt bara öl, för det är billigast = Man sparar pengar.

Då kan man låta bli att sova ett par nätter och komma bakis till jobbet utan att någon tittar konstigt. Eftersom alla andra också är bakis en söndagsmorgon.

Det blev en jävla bra helg det här hörni.

Härlig dag!

Åh!

Idag blev en bra dag!

En jätteintressant föreläsning i skolan om feminism och genus i dagens samhälle.

Lunch-picnic i parken med vattenpipa efter skolan.

En liten tripp på stan som resulterade i ett par nya byxor från H&Ms ekologiska sortiment. Från killavdelningen.

Nu ska jag bara övertyga resten av världen om byxornas excellens. Theo verkar inte övertygad. Men det ska gå!

Kändis-spotting.

Idag handlade Laila Bagge och Niklas Wahlgren hos mig.

Jag var lugn som en filbunke, trots kändistätheten.

Det ni!

Kändis-spotting.

Idag handlade Laila Bagge och Niklas Wahlgren hos mig.

Jag var lugn som en filbunke, trots kändistätheten.

Det ni!

Oj Jesus.

Det här med påsken är väl överskattat?

Leder bara till stress. Och vad får man för det? Äckliga ägg och bilder på kycklingar?

Nej, inget för mig. Dessutom behöver de massa hjälp över påsk på mitt nya jobb (som kassörska). Så jag jobbar varje dag nu, fram till tisdag.

Igår: 10 timmar med 45 minuters rast.

Idag: 8 timmar med 15 minuters kasta-i-mig-lunchen-rast, följt av 4 timmar på mitt gamla jobb.

Imorgon och övriga dagar: 8 timmar med 15 minuters kasta-i-mig-lunchen-rast.

Så jag ber om ursäkt om jag är för trött för att blogga när jag kommer hem om kvällarna. Faktum är att jag inte ens orkar ta mig hem. Jag åker till min far. Det är närmre, och han har bil.

Bakis.

Jag hade kul igår. Väldans kul.

Tyvärr betyder det att jag inte har så kul idag.

Men sånt är livet, antar jag.

Blidde i alla fall förfest hos Annlou igår, och sen vidare till Anchor. Precis som jag vill ha det alltså.

Om man bortser från illamåendet då. Det är ju inte så jag vill ha det. Men så går det, när man inte dricker varannan vatten eller är tillräckligt smart får att hålla sig till en alkhol-haltig dryck per kväll. Det här med och blanda alltså. Det låter kul då, men man får alltid ångra det bittert.

Jaha. Nu ska jag gå och spy. Sen ska jag plantera ut mina små fina blomm- sallats- och spenat-skott i blomlådan.

Snart är det sommar.

Hermans

I'm off to one of my favorite restaurants  now. Hermans.

Jajamensan. Jag, Lord och ett buffebord. Det kommer bli en bra dag.

Cheesecake med vanilj

Här kommer receptet på den mycket lyckade, mycket goda och otroligt mäktiga cheesecaken jag gjorde imorse.


Ingredienser:

12 digestive
75g smör
400g filadelfiaost
2dl vispgrädde
1 vaniljstång
1dl socker
Hallon eller andra frukter och bär

Gör såhär:


1. Smula digestivekexen och blanda med smöret (som du smälter först.) Tryck fast blandningen i botten på en form. Använd gärna våld och hårda ord, så går det bättre. (Baka med kärlek, vem gör det nuförtiden?) Ställ formen i kylen en stund så att bottnen stelnar.

2. Vänta en stund.

3. Vispa grädden mellanhårt. Häll i sockret och filadelfian, samt fröna från vaniljstången (dela den på mitten och skrapa ur insidan med en kniv). Vispa ihop det hela tills det får önskad konsistens och är helt slätt. Bre ut fyllningen över kexbottnen och ställ in den i kylen igen.

4. Vänta en lång stund. Ett par timmar eller gärna lite mer.

5. Ta fram kakan ca 30 minuter innan den ska avnjutas.

6. Ät kakan tillsammans med till exempel hallon (jag gjorde en hallonsås på frysta hallon och hallonsaft, som jag lade lite ovanpå kakan, men som man även hade till kakan). Andra frukter och bär går också bra.

Dagens tips:

Vaniljen jag använt är bara dagens smaksättning. Välj efter vad du gillar. På julen kan man till exempel byta ut digestivekexen mot pepparkakor och göra en "gele" av glögg med hjälp av fructos att ha ovanpå. Att ha färska bär i kakanfunkar också, eller varför inte lite choklad?
Följ bara grundreceptet så går den att variera i oändlighet!

Idag

Godmorgon hela världen!

Idag är en bra söndag, det känner jag i lilltån.

Kvällen igår vart superbra. Spexet var superroligt, kanske inte det bästa jag har sett, men väldigt roligt. Sen gick jag och Frida och åt pasta på en trevlig restaurang vid stureplan, vid namn vapiano.

Efter det mötte vi upp Rebecka, och så tog vi alla tre en öl på Dovas innan det var dags för Frida att dra hem, och mig och Rebecka att dra till skivan. Skivan var väl ok. Lite lite folk kanske, men det var kul att träffa marcus och hans vänner igen!

Morgonen har jag ägnat åt att baka cheesecake. Botten och fyllningen är klar, och nu jobbar jag på en hallonsås att ha till. Vi får se vad jag gör av det, bilder utlovas!

Har även förberett middagen genom att göra en hoummus. De blir ju ofta bara godare om de får stå till sig lite. På menyn står nämligen tabbouleh, linsbiffar och hoummus.

Nu måste jag springa ner till återvinningsstationen, och hämta ut pengar. Om två timmar kommer pappa och hämtar mig, så ska vi åka och hämta upp mina nya bokhyllor. Vilken härlig dag!

Hittade för övrigt en rolig bild från hajken förra helgen.
Tjejen till vänster är en av mina scouter, jag sitter med mitt svullna ansikte och coola mössa i mitten, och min kollega Ola spexar till höger.

Kårspex

Idag kommer bli en riktigt bra dag.

Började med att städa vinden. Inte så kul, men måste göras, och skönt när det är gjort.

Följt av Zach and Miri make a porno. Superrolig film, med juste soundtrack. Rekommenderas!

Nu är det lunch. Blev äggmackor...

Sedan kårspex med mina kära vänner Frida och Sofia. KTH:s stora spex alltså. Har blivit en tradition för oss att gå, och idag är det alltså dags. Wiie!

Sen ska vi ut och käka middag alla tre, får se om min vän Rebecka joinar oss också.

Till sist ska jag och Rebecka dra på min vän Marcus studentskiva som är ikväll. Ojoj. En sån dag. Kan inte bli mer än fantastiskt!!

Städa vinden

Det har jag och Theo gjort nu. Och klockan är bara 11.

Men nu är den gamla bokhyllan inknölad på vinden, alla våra böcker ligger i högar på golvet i väntan på de nya, och mina byxor är täckta av ett tjockt lager damm. På det stora hela helt perfekt!

Nu ska jag kolla på senaste Kevin Smith filmen. Zach and Miri make a porno. Det ni!

Nyttig?

Här trodde jag att jag skulle vara nyttig. Fått massa gjort, inte småätit, varit och tränat, köpt med mig bra mat till jobbet.

Allt var som upplagt för en nyttig dag, utan massa godis och grejjer.

Sen kommer jag till jobbet. Då har min (supergulliga) chef köpt ett påskägg åt mig. Men GOTT godis för en gångs skull.

Så var det med den nyttiga dagen.

Hamster i wok?



Hahaha. Jag tror jag dör. Eller åtminstone kissar på mig lite... typ.

Look at him go!

Flytet håller i sig

Idag är jag ledig nästan hela dagen. Superskönt, för då hinner jag göra massa saker.

Som att gå och köpa tidningsställ till de nya bokhyllorna. Och en klänning. Och en massa massa mat. Och gå hem igen. Och inse att klockan bara är tolv, och att man redan hunnit uträtta sina ärenden OCH tvätta två tvättmaskiner.

Det måste vara något fel på mig. Det här kan ju inte vara normalt. Ska inte jag sova såhär dags?

Nu ska jag i alla fall koka lite pasta och äta upp resterna av onsdagens lunch. En ärtsås gjord på rester. Dvs mjölk, buljong och ärtor, för det var allt vi hade hemma.

Men nu har jag varit och handlat, så kylen är full igen! Och färdigstockad inför middagsbesöket jag ska få på söndag (måste bjuda far min på middag som tack för att jag får låna hans bil, förstår ni.)

Har planerat på tabbouleh med linsbiffar och hoummos till varmrätt, och en cheesecake till efterrätt. Ska prova en av de mycket fina vaniljstängerna som min mor köpte med sig från seychellerna till mig. How lucky am I!? En av dem kommer göra sig superbra i en cheesecake, det är jag säker på.

Så mycket gjort!

Den här veckan har jag verkligen fått mycket gjort. Och mer blir det.

Idag har det varit ytterligare en föreläsning, samt 3 timmars jobb, men nu kan jag kassamaskinen tillräckligt bra för att klara av påskrushen. Hoppas jag.

Sen kom jag hem, vid halv åtta-tiden. Theo hade middagen färdig på bordet han. Så bortskämd är jag.http://www.nyfikenvital.org/files/images/persilja-farsk-knippe.jpg

Sen planterade jag frön. Persilja, gräslök, spenat, sallat och lite blommor. Jag har även investerat i en balkonglåda. Så fort de små fröna har grott till sig, om ett par veckor, kommer jag plantera ut dem, och om ett par veckor kommer jag förhoppningsvis vara ägare av världens minsta köksträdgård. Än så länge får de dock stå på en plåt på matbordet, och vara mer ivägen än man kan tänka sig. Men det får det vara värt!

Dessutom har jag investerat i ett par Billy-bokhyllor. Fast på blocket. Så det skulle bli så billigt som möjligt. Dessutom får jag med överhyllor och lampor som lyser ner på dem. Kommer bli supersnyggt, om jag får säga vad jag tror.

Ska hämta dem på söndag. Alltså kommer jag och Theo spendera halva helgen med att städa vinden, för dit ska den gamla dåliga bokhyllan. Där får man knappt plats med en enda bok. Så upp på vinden med den, så mina nya fina bokhyllor kan ta dess plats.

Sova?

Tänk. Om man bara börjar gå upp tidigt så är det inte svårt att fortsätta. Det är de första gångerna som är jobbigast.

Tänk att jag inte kommit på detta tidigare.

Och skönt att jag har sovmorgon imorgon, så jag kan ta igen mig efter fyra tidiga mornar på raken!

Morotsbröd

Sådär. Nu har jag lugnat ner mig lite och lyckats titta på ett avsnitt av debatt.

Gårdagens, som handlade om socialbidrag, mycket intressant ämne. Vissa argument hade en poäng, andra var otroligt överdrivna. En vacker dag är det kanske jag som sitter där, och försvarar mitt yrke som socialarbetare. Då ni, ska ni få höra på argument.

Medans jag väntar ligger det en deg på jäsning. Har bakat dåligt på senaste tiden, har till och http://www.newsdesk.se/files/08fe4429e1b5dc4df4c4da52015cdaa8/resources/ResourceHiresImage/thumbnails/fifs-320-regnbagefram2_medium.jpgmed köpt två limpor för att jag inte hunnit/haft inspirationen till att baka. Men nu ligger i alla fall en deg med massa rivna morötter i på jäsning.

Mjölblandningen blev en blandning av vetemjöl (ca 50%), rågmjöl (ca 25%) och kornmjöl (ca 25%). Dessutom har jag blandat i en massa krossade linfrön och solroskärnor.

Dessutom har jag rivit i 4 st regnbågsmorötter. Det är ju en kul grejj det, som ni kan se på bilden. Så länge ni är tillräckligt smarta för att tänka bort fisken och salladen och allt annat onödigt förstås. Roligt med morötter i olika färger. Ekologiska var de också.

Jag hoppas på att det ska bli ett saftigt och gott bröd, som man kan njuta av samtidigt som man får i sig massor med nyttigheter. Ett ljust bröd fyllt med nyttigheter, som man kan äta med gott samvete helt enkelt. Trots den höga halten vetemjöl.

Vi får väl se hur det blir!

En ledig eftermiddag!

Hurra! Jag är ledig i eftermiddag!

Så skönt!

Och eftersom jag är alldeles uppe i varv efter de hektiska dagarna som varit (och fortsätter imorgon och nästa vecka) så kan jag inte bara sitta still.

Jag kom hem för 1,5 timme sedan och har redan hunnit äta lunch, skrubba spisen och väggarna runt den, dammsuga och våttorka hallen och köket, och städat igenom massa gamla papper och böcker.

Det sista kom jag dock inte så långt med. Vi har nämligen bara en bokhylla, och massa böcker. Den är full. Det får inte plats mer. Så mina böcker får helt enkelt förvaras i högar på golvet tills jag hunnit investera i ett effektivare bokhyllesystem.

Och så har jag en fråga. Svara nu, alla andra husliga människor därute.

Jag har en sovsäck. En mycket fin, dyr och varm sovsäck som jag är mycket rädd om. Tyvärr luktar den äckligt. Så jag tänkte tvätta den. Men den är fylld med dun. Så hur tvättar man en dunsovsäck, för att vara helt säker på att värmeförmågan ej försämras eller att den går sönder? Med tennisbollar? Handtvätt? Kemtvätt?

Inte en chans att jag har råd att köpa en ny, och sovsäckar ska ju tvättas så sällan som bara möjligt för att behålla sin förmåga. SÅ HUR TVÄTTAR JAG MIN SOVSÄCK!?!?
RSS 2.0