Idag börjar bokrean!

Jajamensan, det gör den. Och då kan man fynda ser ni!

Som den hurtiga gamla tant jag (inte) är så kravlade jag mig ur sängen klockan 7 och pallrade mig ner till Åhlens, för att hinna dit innan boken jag ville åt tog slut.

Så min bokhylla pryds nu av böcker som:

Bröd













Passion för desserter

Klicka på bilderna för att komma till böckerna på Adlibris.

Även en bok om svensk husmanskost, en bok av Doris Lessing och en till bok om bröd trillade ner i korgen, allt för under 500 kronor sammanlagt. Fynd!

Det här är vad jag har gjort idag

Det tog ett par timmar och ett par tusenlappar, men det var det värt!

Gjorde dock inte så ont som jag väntat mig! Så det var ju positivt! Det kändes ju ordentligt, men det var ändå helt ok, så länge man inte tänkte på det, kom ihåg att andas och inte spännde sig för mycket. Dessutom var det väldigt stor skillnad på hur ont det gjorde beroende på vart i tatueringen man var.

Men jag är så nöjd så!



Inte världens bästa bild kanske. Ville inte att den skulle bli barnförbjuden eller nåt.
Dessutom blänker den en massa eftersom den nu är insmord, och så är den fortfarande svullen, så den kommer bli lite "ljusare" när den läker och färgen sätter sig.

Today is the big day!

Nervös. Som tusan.

Jag är ju en sån mes.

Men det kommer vara så värt det.

Och så muntligt förhör på morgonen.

Vilken jäkla dag!

Ni får se resultatet ikväll!

Päronbröd

Det här med att baka bröd passar verkligen mig. De kräver kärlek, samtidigt som man kan banka ut alla sina aggressioner på dem.

Ultimat. Funderar så smått på att utmana mig själv och se om jag klarar av att inte köpa bröd på resten av året (knäckebröd räknas inte). Vi får se hur det går med det.'


Nu har jag i alla fall lyckats överträffa mig själv ytterligare en gång med ett fantastiskt bröd.

I 3 dl vatten mixade jag ner tre päron (skalade och urkärnade av en saftig och söt sort). 25 g jäst och lite salt. Mjölet blev en blandning av "mörk lantbrödsmjö" (fråga mig inte varför jag köpte det...) fullkornsdinkelmjöl och vetemjöl. I slutet blandade jag även i lite hackade paranötter och torkade tranbär.

Oj jäklar så gott det blev. Luftigt och saftigt, med en härlig crunch från nötterna och god sötma från päronen. Tranbären ger små smakexplotioner i munnen. Verkligen ett lyckat bröd!


Här är den inte gräddad. Penslar man på ett tunt lager vatten innan man kör in dem i ugnen så får de en fin gyllenbrun yta...

I helgen har jag även gjort en surdeg på råg, så idag ska jag försöka mig på ett surdegsbröd. Vi får väl se hur det går...

Aioli!

Idag fick jag för mig att göra egen aioli.

Något som jag trodde skulle vara svårt, men som visade sig vara superenkelt.
Bra träning för underarmen dock!

Ingredienser:

2 ägggulor
4 vitlöksklyftor
1 klick dijonsenap

2½ dl olivolja
1 msk citronsaft

färsk basilika
salt
peppar

Gör såhär:

Börja med att blanda äggulorna, pressad vitlök och dijonsenapen i en skål, och vispa lite. Tillsätt olivoljan jättelångsamt under omrörning. Bara ett par droppar i taget under kraftig omrörning i början, men när du gjort en stund kan du börja addera oljan fortare. Akta bara så att såsen inte skär sig.

När all olja är i smaksätter du med finhackad färsk basilika, citronsaft (som också måste i under rejäl omrörning) salt och peppar.

Hur gott som helst. Vi åt det tillsammans med hemgjorda pommes i ugn, och en quornfilé. Verkligen en lyxmiddag såhär på måndagskvällen.


Så gott!

Nu är bröden klara, och ligger och svalnar på ett galler.

Bortsett från ett som är på väg ner i magen just precis nu.

Kan meddela att dessa bröd blev jättegoda.

Jag lovar att baka dem igen, och då mäta upp mjöl och så bättre. Skulle passa superbra med lite solroskärnor i degen också, något att tänka på till nästa gång.

Frukosten imorgon kommer bli hur mysig som helst, när jag har såna här vackra frallor som väntar på mig!

Kan även meddela att det denna gång blev 16 stycken luftiga, härliga frallor, till skillnad från förra satsen, som från samma mängd degvätska enbart blev 9 frallor. Det säger nåt va?

Mer bananbröd

Kom hem för en timme sedan. Trött, efter att ha sovit sådär halvbra hos Amys vän Anna (superfin lägenhet har hon!), så promenerade jag hem.

Degen står på jäsning.

Nu, efter promenaden, knådande och allt lyckas jag äntligen sätta mig ner och äta frukost. Bra där, Ingeborg!

Tredje omgången bröd på mindre än två veckor.
Bra start. De blir dessutom bättre och bättre.

Tror jag. Det här står ju än så länge bara på jäsning.

Gjorde det i alla fall på 3 dl degvätska (med 2 "övermogna" bananer nermixade). 25g jäst, lite salt, fullkornsdinkelmjöl och vetemjöl.

Det blir alltså ljust bröd den här gången. Gjorde även degen något lösare än sist, så degkrokarna skulle kunna orka med den. Jag tror faktiskt den kommer löna sig.

Bananbröd°

Har nu lyckats med mitt första brödrecept. Riktigt nöjd faktiskt.

Recept:

3 dl vatten
1 banan
25g jäst
ca 4 dl rågmjöl
ca 6 dl dinkel-fullkornsmjöl
ca 1 krm salt

Gör såhär:

Värm vattnet till fingertemperatur.

Mixa i bananen och saltet.

Smula i jästen och rör tills den löser sig.

Häll i mjöl tills du fått till en bra konstistens och knåda degen. Ca 15 minuter tog det för mig, och då använde jag delvis degkrokar på en elvisp (som var alldeles för svag för en så hård deg) och händerna.

Låt jäsa under bakduk i en timme.

Knåda lite lätt och gör ca 9-12 frallor som du lägger på en plåt.

Låt jäsa i ca 30 minuter till.

Grädda i 12-15 minuter på 225°.

Avnjut. Man känner inte banansmaken så värst mycket, men aromen finns där. Nästa gång ska jag prova ett liknande men ljusare bröd, med mer banan i tror jag. Lite olja i skulle kanske även det vara gott.

Städdag

Idag har jag och Theo varit duktiga. Väldigt duktiga.

Vi har gått upp. Från våra varma sängar.

Vi har storhandlat. För över 700 spänn i ett svep. Men nu är skafferiet så fullt att man vill springa omkring och vifta med armarna och skratta högt. Eller jag vill det i alla fall.

Sen har vi tillbringat ett antal timmar till städning. Damma, damma dammsug. Torka, torka, skaka matta. Gnugga, gnugga, gnälla. Nu blir man nästan bländad om man går in i köket.

I rummet, där kan man spegla sig i golvet. Det tycker jag är väldigt bra jobbat av oss, speciellt eftersom vi har trägolv.

En huslig helg

Eller typ i alla fall.

Bokade biljetter till Paris i fredags. Den 26 sticker jag och blir borta i fen dagar, vilket ska bli otroligt kul! Kan knappt vänta!

Kvällen blev jobb och suburban kids with biblical names på debaser medis, med Pekka och hennes vänner. Mycket trevligt om jag får säga det själv.

Igår gick dagen mest ut på att sova. Att dricka öl 6 gånger på nio dagar tar på energin, så nu blir det en lugn vecka. Till helgen i alla fall...

Provade mig på ett lite improviserat brödbak igår. Resultatet blev sådär. Ätbart men inte mycket mer. Hade inget socker/sötning i degen, och det resulterade i att den inte jäste sådär jättebra, utan frallorna blev rätt små och kompakta. Så fick jag knåda för hand också, och efter en kvart så orkade jag inte längre, utan bestämde att det var klart.

Nu ska jag bara äta upp dessa frallor (jag har ju betalat för mjölet!) så ska jag försöka igen. Så fort jag får till ett bra recept så kommer det upp här, det lovar jag.

Idag blir det en slappar söndag. Har precis tittat på de nyaste scrubs-avsnitten och njuter av lite bra musik. Måste tvätta en massa. Annars inga planer, vilket är jätteskönt.



Loosegoats - Slotmachines and busted dreams


RSS 2.0