Jag ber om ursäkt

Här har det verkligen inte bloggats mycket den senaste vecka, jag har haft otroligt massa grejjer för mig.

Efter att tentaplugget äntligen var slut förra onsdagen var jag tvungen att göra allt jag inte tidigare hunnit medan jag pluggade.

Promenera på stan med en Amy, en britt och en belgisk couchsurfare. Spela biljard. Dricka öl (x3). Fika med Rebecka. Sova. Tvätta kläder. Äta riktig mat. Göra saker till scouterna. Fullt med saker.

Nu börjar det dock lugna ner sig, så nu kan jag blogga igen.

Dagens planering är som följer:

Möte på banken. (Vuxenpoäng!)
Träffa Amy och boka biljetter till Paris.
Gå och träna.
Jobba.
Ta en öl med Rebecka och se suburban kids with biblical names.

Det ni. Kanske ska jag baka bröd också. Om jag hinner...

Haha

Den här var ju helt hysteriskt rolig!




Visst är det bra att folk blir vegetarianer, sånt gillar jag. Men vissa argument känns ju inte så... trovärdiga...

Skryt

Nu ska jag skryta lite.

Idag gick jag nämligen upp klockan 6,
en timme tidigare än vad jag behövde, och gick till friskis. Jympade skiten ur mig på ett medelpass, sen gick jag till skolan.

Tänkte bara berätta det, så ni alla förstår hur bra jag är.

Dock förvånades jag över hur många som gick på 7 passet. Kungsholmsborna verkar vara vältränade morgonmänniskor hela bunten. Bra jobbat!

Zucciniplättar med rostade rotfrukter

Blev som sagt en riktigt god middag igårkväll.

Det är väl ingen vid det här laget som missat min passion för ungsrostade rotfrukter, vilket dessutom passar jättebra eftersom det är vinter och jag försöker äta mer säsongsbetonat numer.

Här kommer ett recept på jättegoda och lättlagade zucciniplättar, som passa jättebra till. receptet är lagom till två personer om man äter det som varmrätt, men man kan även göra små plättar och äta med en dippsås till förrätt och då räcker det nog till fyra personer.

Ingredienser:


1 stor eller två mindre zuccinis
1 ekologiskt ägg (kan bytas ut mot no-egg om du är vegan)
½ dl ströbröd
Salt och Peppar
Rapsolja
Kryddning efter smak

Gör så här:

Börja med att riva zuccinin på den stora sidan av ett rivjärn.Lägg strimlorna i en sil och häll på lite salt, och låt ligga i ca 1 timme. Mosa ut så mycket vatten du bara kan, ju mindre vatten kvar, desto bättre.

Om det är mycket vatten kvar kan man lägga zuccinin i en ren kökshanduk, och krama ur saften genom den.

Blanda zuccinistrimlorna med ägget, ströbrödet, salt och peppar, och krydda efter smak. Du kan göra dem starka med färsk chili och koriander, mildare med basilika och kanske lite parmesan. Alla typer av färska örter passar jättebra i dessa plättar, det är bara fantasin som sätter gränser.

Värm en stekpanna med rikligt med rapsolja. När oljan är varm, forma små plättar och stek dem på medelstark värme tills de fått fin yta och håller ihop. Sedan vänder du, och steker andra sidan tills de fått fin yta där också.

Servera varma tillsammans med potatis, ris eller quinoa, och med en god sås. Kan vara allt från en stark salsa till en mild yoghurtsås.

Enkla att slänga ihop, och perfekt om du får vegetarianer på middag.

En liten morgon

Här är delar av resultatet från gårdagens besök hos Goodstore, vilket gjorde dagens frukost till en lyxig sådan.

Färskpressad ekologisk druvjos är inte det sämsta det. Fläderblomsmarmeladen var även den gos, men kanske lite för söt för min smak. Men en kul sak att prova, absolut!



Måste också påpeka att cola-flaskan i bakgrunden är Theos, inte min. Coca-cola är inget trevligt företag och inga jag stödjer frivilligt.

Nu har jag varit i mataffären också. Blir en liten lyxmiddag ikväll, eftersom jag är ensam hemma. Får passa på att äta det som Theo inte tycker om. Skulle också köpa glödlampor. En jäkla glödlampa (lågenergi såklart) kostan 70 kr. Svindyrt, men de ska hålla i åtta år, så jag får se det som en investering. Jag håller nämligen sakta men säkert på att byta ut alla glödlampor i lägenheten till lågenergi. Två är klara, fyra kvar. Men nu har jag i alla fall en extra i skåpet så jag slipper gå i mörkret nästa gång en lampa går sönder.

På jobbet

Jisses så mör jag är i kroppen. Gymmade i förrgår och hade fortfarande träningsvärk när jag knatade in på jympa-passet idag. Men skam den som ger sig!

Nu sitter jag i alla fall på jobbet och tuggar i mig min medhavda matlåda. Som ni kanske minns var ju ett av minhttp://www.matklubben.se/cache/a/e/1/ae1a74bfd2bd1910705625d6126f9b18.jpga nyårslöften att bli bättre på matlådor, och än så länge har jag inte köpt med mat till jobbet en endaste gång! Men nu är dock lagret slut, så jag måste nog bunkra upp lite nu under helgen.

Han även knalla förbi Goodstore på vägen till jobbet. En av stockholms bästa mataffärer, vegansk och ekologisk är den, och man blir väldigt inspirerad av att knalla runt där.

Blev dock inte så mycket den här gången. Gick dit för att köpa en mörk choklad med tranbär som jag helt kärat ner mig i. Lite färskpressad jos och en burk fläderblomsmarmelad trillade också ner i påsen. Har aldrig smakat fläderblomsmarmelad förut, men saften är ju supergod, så det ska bli kul att prova. Min ser dock inte ut som den på bilden, men den är säkert god ändå! I alla fall ekologisk och utan konstiga tillsatser!

En glad morgon

Jag gillar att läsa tidningen på morgonen.

Jag gillar att vara glad, inte bara på morgonen utan hela dagen.

Ofta går inte detta ihop.

Idag lärde jag mig till exempel att det kommer vara minst ca 10 år innan östersjöfisk blir laglig inom EU (pga alla föroreningar som länderna kring östersjön släpper ut.

Jag fick även reda på att Israel har sagt nej till ytterliga ett förslag om vapenvila som Hamas lagt fram. Enligt DN är det även bara 13 israeler som mist livet under ockupationen av Gaza (tidigare har jag hört siffror på närmre 40 personer) jämfört med den 1100 palestinier som dödats. Intressant.

Ibland blir man lite trött. Kommer man någonsin få se fred där borta? Eller känna sig trygg med att äta den mat man fiskar upp 100 meter från sitt eget hus?

Stackars världen, jag säger då det. Det är en sjuk värld vi lever i.
Inte konstigt att folk blir deprimerade.

Bojkotta Israel!

Har uppmanat till det förut, och nu kan jag berätta hur man gör.

The Israeli barcode begins with 729
Om nummret i streckkoden börjar på 729 kommer varan från Israel.

Klicka på bilden för att komma till artikeln jag snott bilden av, som dessutom berättar om varför man ska bojkotta Israel.

Hemma igen.

Fullspäckad dag idag, men en härligt långsam morgon.

Gick upp för en halvtimme sedan, och nu sitter jag här och njuter av en proteinsmoothie med blåbär och hallon. Mycket bra start på dagen.

Sen måste jag dock ta mig till skolan för en fyra timmar lång föreläsning om feminism och postmodernitet. Efter det är det gymmet, och sen scouter.

Kommer bli en bra dag, det känner jag på mig.

Dessutom känns det ännu bättre nu när jag packat upp väskan och alla fina saker jag köpt/fått i Skåne. Bland annat köpte jag jättefina dricksglas till ett väldigt fördelaktigt pris, så att man inte behöver få ångest om något går sönder. Och två bunkar i rostfritt stål med mått utritade och en undersida i gummi så de står stabilt. Och såna hällkorkar till olja och vinäger, så nu har båda mina favoritoljor och min favoritvinäger en lättanvändbar kork.

Grisen står fortfarande på bordet dock. Han vill ha uppsikt.

Google = te?

Två sökningar på google ger lika mycket koldioxidutsläpp som att brygga en kopp te.

Den globala IT-sektorn genererar lika mycket växthusgaser som världens alla flygresor, uppskattningsvis.

Läs mer här.

Bojkotta Israel!

Jag vet att det står hur mycket som helst i alla tidningar och i bloggvärlden just nu om vad som händer i Gaza, och det är en av anledningarna till att jag inte skrivit om det. Trots det har jag läst en hel del.

I lördags var det en stor och landsomfattande strejk, mot Israels intrång i Gaza. Jag kunde tyvärr inte medverka, men bar åtminstone min palestinasjal dagen igenom.

Här har ni ett väldigt intressant och talanda klipp från en reporter i området. Det talar för sig själv...




Klippet hittade jag på Esbatis kommentarer, en mycket läsvärld blogg som jag följt sedan ett par månader tillbaks. Han kommer med många kloka tankar och funderingar från ett vänsterperspektiv.

Det är viktigt, speciellt när man läser bloggar som behandlar politik, att veta hur skribenten vänder sig. Det anser jag i alla fall. Då är det lättare att bilda sig en egen uppfattning om det skribenten skriver, och förstå på vilket sätt texten är vinklad.

Dock överrensstämmer många av mina åsikter med Esbati, men det betyder inte att jag tror honom på orden.

Oavsett så är det en mycket intressant blogg... Så nu fick jag med ett bloggtips också.

Hej hopp!

Här finns det massvis med roligt att berätta. Eller fanns rättare sagt.

Saker är ju inte lika roliga ett par dagar senare.

Kommer inte kunna beskriva incidenten om katten som kissade ner hela min väska rakt framför ögonen på mig på ett roligt vis heller.

Eller att få mitt brödbak att låta intressant.

Kinakrogsslemmet kommer aldrig få den beskrivning det förtjänar.

Det kommer inte bli någon bildlig beskrivning av hur jag försöker stappla omkring i klackar på min mors kullerstensbelagda gårdsplan.

Inte heller på hur jag tillbringar en kvart med att leta reda på "on"-knappen på brorsans playstation.

Grisen däremot - den visar jag så fort jag är hemma i stockholm igen. Bör vara imorgon kväll.

Tack för det, datatrubbel.

Tattoo!

Så jag var hos tatueraren idag.

Hetsa inte upp er nu, det var bara en konsultation, men nu har jag i alla fall bokat en tid. Dessutom har jag några skitsnygga körsbärsblommor målade på revbenen med finaste kulspetspenna. Så att han skulle ha något att jobba med tills jag kom dit.

Hurra! Dyrt blir det dock, men det är det värt känner jag.

Tränat har jag också gjort idag. Gick superbra, så det känns kul.

Pluggat en hel del också. Håller på att analysera dokument inifrån om Thomas Quick- och jag säger bara att sån skit borde inte få sändas på SVT.

Otroligt vinklat, viktig fakta utelämnat, gjort för att öka tittarsiffror. Och det kallar de opartiskt!?

Nu kan ju inte jag avgöra huruvida Quick är skyldig till alla de mord han har erkänt, men han är skyldig till ett par av dem (det är jag övertygad om), bankrån, bränna ner korvkiosker, våldta SEX pojkar och en massa annat. Så vad media än trutar i er, Quick är inte oskyldig. Han är bara smart, och vet hur han ska spela på media...

Imorgon är det redovisning av analysen som gäller, och sedan bär det av till skåne och  morsan för min del. Ett litet sent julfirande sådär.

Återvänder till den stora staden på tisdag, men vi hörs nog innan dess!

Bojkotta Nestlé

Jag vet att jag skrivit om det förut, och jag kommer antagligen att skriva om det igen.

Använd er inte av nestlés produkter.

Dem är djävulen, och miljoner barn dör på grund av dem varje år.

Själv har jag bojkottat Nestlé sedan 14 års ålder. Och det är jag stolt över.

Det var bland annat såhär mitt politiska intresse först började.

Multinationella korporationer som styr världsmarknaden utan en tanke på världen medborgare.

Se filmen så förstår ni.




De har även gjort sig kända för att använda barnarbetare.

Vad anser du, är det värt det för en liten lionbar? Smakar inte en ekologisk chokladkaka så mycket bättre, utan att påfresta varken samvetet eller miljön på samma sätt?

Det är vi som har makten. Ta den.

matit.se

hejsan hoppsan allihopa!

Här har det varit lite tyst, men tro inte att jag varit inaktiv för det inte. Idag till expempel började jag skolan igen, vilket alltså innebär att de senaste tre dagarna ägnats åt plugg.

En middagsbjudning för Rebecka har också hunnit hända, med ett supergott recept av Jamie Oliver.

Theo har kommit hem från en resa till sin nya flickvän i Glasgow,  så jag slipper laga middag åt mig själv igen. Det är inte så kul att bara laga mat till en person... Men det är skönt att alltid få välja TV-program och musik som spelas...

Framför allt så har jag ett litet tips till er alla därhemma, om en ny receptbank när ni behöver middagsinspiration.

www.matit.se


Jag är faktiskt en av skribenterna, och representerar den inte köttätande delen av oss. Ett roligt projekt på frammarsch som jag tror kommer bli en riktigt bra sida om en inte alltför lång framtid.

1 recept har jag hunnit lägga upp. I framtiden kommer alltså alla recept som finns på bloggen (och en väldans massa fler) även gå att hitta på den hemsidan. Så om ni letar efter något är det kanske lättare att söka där!

Supergod GI-chokladmousse

Här kommer chokladmoussen som vi åt på nyår, och som man kan äta även om man går på GI dieten eller liknande.



Chokladmousse (4-5 pers)

Ingredienser:

200 g fin mörk choklad (vi hade 86% men det räcker med 70%)
5 ägg
3 dl vispgrädde
ett paket hallon
florsocker (valfritt)

Gör såhär:

Dela på äggulorna och äggvitorna, och ta bort den lilla "strängen".

Vispa äggvitorna hårt. Du ska kunna hålla skålen up och ner över huvudet.

Smält chokladen i vattenbad, och låt svalna under omrörning.

När chokladen har svalnat rör du ner äggulorna i den.

Vänd ner de vispade äggvitorna lite i taget i chokladsmeten. Gör det försiktigt, vispa inte, så blir det fluffigare.

Servera med vispad grädde och varma hallon. Det kan vara gott att ha lite socker på hallonen, eftersom chokladmoussen är lite bitter, och man då får mer efterrättskänsla av det hela.

Supergott!

Nyår

Välkomna in i 2009, kära läsare.

Mitt nyår var fantastiskt, spenderat med riktigt underbara vänner.

Först gick vi hem till mig och åt en härlig trerätters middag,drack vin och champagne, snackade skit som tusan.

Strax innan midnatt knallade vi ner till Rålis där vi skålade in det nya året med att titta på smällare och fira med övriga kungsholmsbor.

Sedan drog vi vidare till en fest vid mariatorget. Mycket trevligt folk där. Tyvärr var inte värden en av dem. Jag tappade min vante när vi skulle gå, och fick inte ens gå in och leta efter den, så nu har jag bara en vante! Illa.



Har tydligen inte stenkolla på hur fyverkeriinställningen på kameran funkar, men det blev coola, om än inte verklighetstrogna bilder...



Det ser onekligen ut som om det kommer bli en receptstorm här på bloggen idag. Eller imorgon. Har i alla fall ett antal riktigt bra recept att dela med mig av!

God fortsättning på er allihopa.
Hoppas ni hade ett bra nyår!

Nyårslöften

Löften, alltså saker jag vill ändra hos mig själv och min livsstil, och ska göra det bästa för att uppnå under 2009

  • Äta mer veganskt
  • Handla mer ekologiskt (kläder, smink, lotion, tvättmedel osv.)
  • Shoppa mindre. Bara saker jag behöver.
  • Träna regelbundet, sluta med dåliga bortförklaringar
  • Äta bättre, mindre halvfabrikat
  • Bli bättre på att ta med matlådor till skolan/jobbet
  • Gå ner de där 5 kilona som är kvar att gå ner (innebär dock att jag har gått ner 5 kilo under hösten, go me!)
  • Sluta skjuta upp saker så mycket
  • Äta mer säsongsbetonat
  • Äta billigare (inte så mycket fancy ingredienser, se punkten ovan)
Saker jag vill bli bättre på, och öva på 2009.

  • Baka eget bröd
  • Städa
  • Sy (typ laga saker och sy upp byxor)
  • Ännu bättre på att använda ugnen (är rätt bra på rostad potatis/rotfrukter nu, men vill gärna bemästra konsten av gratänger och pajer lite bättre.)
  • Odla egna kryddor
När jag läser igenom den här listan känner jag mig som en fjompig husmor. Men det är jag inte Jag är tuff.

Och jag är inte husmor. Mannen/kvinnan jag nån gång tänker stadga mig med kommer få .göra minst lika mycket. Så det så!

Jämställdhet är det som gäller. Att jag sen råkar vara matlagningsintresserad, och vill hjälpa vår miljö och hälsa har inte med saken att göra.
RSS 2.0