Krav

Nu ska jag berätta lite om krav. Många tror att det inte är någon skillnad mellan kravmärkta och "vanliga" produkter. Nu ska jag ta död på den myten.

Krav är en ekonomisk förening vars uppgift är att kontrollera och certifiera ekologiskt jordbruk och ekologisk produktion, för att det ska bli lättare för konsumenter att handla medvetet. För att få ett kravmärke på sin produkt måste den vara framställd enligt kravs kriterier.

Märket visar att produktionen sker utan kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel, att husdjur behandlas väl och får vistas ute i det fria och att inga genmodifierade organismer (GMO) förekommer i produktionen. Krav påstår också att märket visar att producenterna tar vad man kallar socialt ansvar.

I det ekologiska jordbruket används inte kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade organismer. Grundtanken är ett kretsloppstänkande och strävan är att driva en långsiktigt hållbar produktion.

Ekologiska jordbruk ger större ekologisk mångfald. Flera sorters blommor och växter som normalt tas bort med hjälp av konstogjorda bekämningsmedel kan växa här, vilket ger bin och insekter mer mat, vilket ger djur som fladdermöss, ödlor och fåglar mer mat.

Det används inga kemiska bekämpningsmedel i dessa jordbruk. Det skapar inte, som vanliga bekämpningsmedel, nedsatt fruktsamhet hos djur och växter (även människor) rubbad ämnesomsättning och försämrad fröbildning.
   Det rinner inte ut i vattendrag och sjöar, riskerar inte att döda massa fisk, och förstöra vårt dricksvatten. Det går heller inte åt lika mycket energi som vid framställning och transport av kemiska bekämpningsmedel.

Vid ekologiskt jordbruk slipper man de stora mängder energi som går åt för att framställa och transportera konstgödselkväve. Dessutom äter ekologiska djur en mindre mängd industriförädlat foder som kräver stora insatser av energi.

Här kommer det som folk pratar mest om, och vad krav skriver om saken. Jag håller med krav, det är viktigt att handla miljövänligt såväl som att sända ut rätt signaler. Man ska använda sin konsumentmakt.

Tyvärr kan energivinsterna ibland gå förlorade om de KRAV-märkta produkterna transporteras lång väg. När det gäller varor som kaffe, kakao, the eller bananer anser KRAV att det är bättre att det som importeras är ekologiskt än konventionellt producerat. Detta eftersom det ekologiska jordbruket behöver stöd för att breda ut sig.

Även när den importerade varan också odlas i Sverige (till exempel äpplen) kan det finnas en framtida miljövinst att välja den ekologiska importerade istället för den svenska konventionella. Att välja importerade ekologisk frukt är nämligen en signal till svenska odlare att det finns efterfrågan på ekologisk frukt.

Det är inte heller självklart att en produkt som transporterats långt alltid har förbrukat större mängd energi än en som har transporterats kortare sträcka. För att producera ett kilo svenska tomater i uppvärmda växthus går det åt tio gånger mer energi än för att producera ett kilo spanska frilandstomater.


Källor:
Wikipedia
Krav
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0