BDHI - Certified Natural Cosmetics

I Sverige har vi inget företag/ organ/annat som kontrollerar smink, och skönhetsvård utifrån ekologiska synsätt. Det är synd, för det innebär att man i sverige kan kalla cosmetik ekologisk trots att den är full utav mineraloljor eller andra produkter som skadar vår miljö, eftersom de flesta råvaror, de största råvarorna är ekologiska.

Som tur är finns det ett tyskt märke som kontrollerar just detta. BDIH heter dom och är en sammanslutning av industrier och företag för läkemedel, hälsoprodukter, mattillsatser och  hygienartiklar. De prioriterar att bevara naturen, använda minimalt med kemiska processer, och ha en låg allergirisk. Därför tänker jag nu ge dem lite gratisreklam!

"Naturkosmetik förskönar och vårdar oss med ingredienser från naturen. Detta möjliggörs med naturliga råvaror som är vänliga mot både huden och vår miljö." Så skriver de på sin egen hemsida.

BDIH har ett hårt regelverk, och tydliga mål som alla producenter som får deras märke måste leva upp till. 

Här är några av de krav de ställer:

1. Råvaror anskaffade från växter ska så långt det är möjligt komma från ekologiska odlingar eller ekologiska vilda uppsamlingar.

2. Inga djurtester får förekomma, eller beställas av producenten.

3.  Produkterna får inte innehålla: Syntetiska färgämnen, syntetiska doftämnen, etoxilerade råvaror, silikoner, paraffin eller andra produkter från petrolium.

4. Endast vissa naturidentiska konserveringsmedel är tillåtna, utöver naturliga konserveringsmedel, och dessa måste då tydligt framgå på produkten.


5. Ingen radioaktiv strålning får förekomma

Dessutom har de andra mål för sin verksamhet som t ex:

Att konsumenter ska utbildar och råvaror kunna spåras.

Ogillande av genteknik, som ej är godkänt inom ekologisk odling.

Man ska ha miljövänliga tillverkningsprocesser, produkter ska ha optimal nedbrytbarhet och miljövänliga förpackningar.

Man ska främja social kompatibilitet, gynna fair-trade råvaror, sammarbeta, använda och återanvända.

Läs alla riktlinjer här.


Om ni vill vara fina och rena och ändå vara miljövänliga, leta efter detta märke. Det är ett av de hårdaste märken i världen för ekologisk kosmetik, med sammarbeten med många andra liknande organisationer. Det är ett kvalitetsmärke.

Titta på deras hemsida efter produkter de certifierat, annars kan jag även tipsa om affären i söderhallarna som heter typ Naturkosmetik eller något liknande. Minns inte exakt men det finns bara en.

http://www.bdhi.se/
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0