Bekämpningsmedel i frukt och grönt

Både Klotet 2007 och Carls konsumentblogg har tagit upp detta ämne, så jag tänkte även jag skriva ett par rader om detta.

Det har nämligen kommit fram att det finns rester av bekämpningsmedel i den frukt och grönt vi äter och köper i affären. Ugefär 8,6 % av färsk och fryst frukt innehåller halter över det tillåtna.

Såhär skriver konsumentverket i ett pressmedelande:

"Resultatet av kontrollen visar att barnmat och ekologiskt odlade produkter inte innehöll några rester av bekämpningsmedel. 8,6 procent av proven av färsk eller fryst frukt och grönsaker innehöll halter över gränsvärdena. Av de frukt- och grönsaksprover som producerats inom EU innehöll endast 2 procent halter över gränsvärdena, medan motsvarande siffra för frukt- och grönsaksprov från övriga länder var 12 procent."

Vill man äta nyttigt, både för miljön och kroppen är det alltså ekologiskt och/eller närproducerat som gäller.

Men man ska vara försiktig. Hittils i år har 23 olika frukter och grönsaker hamnat  på livsmedelsverkets svarta lista. Det här är grönsaker som kan ha sålts i svenska affärer i flera år. Några av dem har riktigt höga mängder med bekämpningsmedel, t ex ett parti koriander med en nivå insektsmedel 150 gånger högre än det tillåtna inom EU. Här kan ni läsa artikeln, och klicka er vidare till vilka grönsaker som har fastnat.

Här har ni även en lista på vilka frukter och grönsaker som man besprutar mycket.

Här har vi ytterligare ett exempel på varför att äta etiskt även är bra för kroppen.


Bild: Google
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0