Regntätt kan vara giftigt.

Naturskyddsföreningen har analyserat diverse impregneringsmedel, alltså medel man sprejar på kläder och skor för att göra dem vattentäta. 11 av 13 testade produkter innehåller miljögifter.

Det har de senaste åren utvecklats metoder för att analysera flourerade miljögifter, och det har strömmat in raporter om fynd i både människor och djur. Isbjörnar, sälar och nyfödda barn hittar man ofta gifter hos. Det krävs bara små mängder av dessa gifter för att det ska ge effekt på fortplantning, cellfunktioner och hormonsystem, och de halter många djur har kan ge allvarliga skador. Gifterna bryts heller inte ner i naturen, utan bör förbjudas.

När man sprejar sina plagg med dessa medel kommer en stor del av medlet i luften, vilket är en av anledningarna till de höga värdena i naturen. Detta medför risker både för naturen, djurens och vår egen hälsa.

Dessa förpackningar bör så snabbt som möjligt försvinna från butikshyllorna, som det är idag finns det inte ens information om att de innehåller gifter på förpackningarna.

Två av produkterna innehöll dock inte dessa miljögifter, vilket visar att det är möjligt att impregnera kläder ändå.

Källa: Naturskyddsföreningen

Vill du läsa vilka produkter som innehöll vad, och hur mycket, läs här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0