Sushi och jätteräkor

Smaskigt. Har precis stoppat i mig en god sushi. Gott, nytttigt, inte särskilt eko-vänligt. Jag tog dock en vegetarisk sushi vilket är mycket bättre. Den största boven i dramat är nämligen Jätteräkan, tigerräkan, Scampin, vad du nu vill kalla det.




Scampi

"De jätteräkor som kan hamna på din tallrik skadar naturen i tropikerna. Odling av jätteräkor orsakar skövlade mangroveskogar, förstörd jordbruksmark, förstört fiske och sociala och ekonomiska problem för dem som lever i områdena." Naturskyddsföreningen

Hur mycket jätteräkor vi äter kan man direkt koppla till skövlingen av Mangroveskog i Thailand och indonesien. Vill man skyddanaturen, vår jord och hjälpa lokalbefolkningen ska man sluta äta jätteräkor. Inte ens de ekologiska jätteräkorna duger.

För att odla jätteräkor huggs mangroveskogen i vattenbrynen ner och där försvinner också skyddet mot havets våldsamheter. Mer än 50% av mangroveskogen som funnits finns inte kvar idag. I sydostasien finns endast 20-30% kvar. Dessutom används giftiga bekämpningsmedel och antibiotika som läcker ut i haven och förstör miljön.

Dessutom gör odlingen av räkyngel, som ju krävs för att odla räkor, jättestor påverkan på vår miljö.

Vissa Jätteräkor fångas med bottentrålare som dödar allt som kommer i sin väg. Växter, korallrev, marina  livsmiljöer. 5-6% av det man fångar är jätteräkor, resten slängs tillbaks, oftast dött.

För människorna boende i området blir resultaten katastrofala. Mark, vatten, arbetsmiljöer, naturligt skydd från saker som tsunamis och föroreningar försvinner. Väldigt få kan arbeta på räkodlingarna, resten får klara sig bäst de kan, när skogen, fisket och bruksmarkerna är borta.

Bra länkar: Naturskyddsföreningen, wikipedia, mannautställningen. Bilder: Googlesök



Mangroveskog


Räkodling  
    

Mangroveträd vid räkodling
  


Jätteräkor
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0