Vatten på flaska

Det har varit uppmärksammat i media en längre tid nu att man kan göra mycket för miljön genom att helt enkelt sluta köpa vatten på flaska.

I Sverige har vi mellan 1992 och 2006 ökat våran konsumtion från ca 9 500 ton till 34 000 ton. Det är en ökning med 260 %. Varje flaska buteljerat vatten ger ungefär 1000 gånger mer koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten. Och i sverige har vi jättebra kranvatten!

Största delen av det vatten som köps är dock smaksatt vatten. Nyttigare än läsk, roligare än vatten. Men man kan smaksätta sitt eget vatten, vilket är bättre för både miljön och plånboken. San Fransisco har nu beslutat att helt slutat sälja buteljerat vatten, just på grund av denna anledning. Ett bra initiativ som jag hoppas att många kommer följa. 

I en artikel du kan läsa här beskrivs även att det finns en fabrik på ön Fiji, som producerar buteljerat vatten, som sedan säljs till bland annat USA, där det är jättepopulärt. På fabriken tillverkas över en miljon flaskor om dagen. Trots att mer än hälften invånarna på ön Fiji inte själva har tillgång till kontrollerat rent vatten alla gånger.

På Fiji är bara ett exempel på liknande händelser. Coca-Cola har gjort liknande saker flertalet gånger till exempel.

MiljöBloggAktuellt hade även skrivit ett intressant inlägg i ämnet.

Tänk på detta nästa gång du vill köpa en flaska Vittel, Ramlösa eller liknande. Är det verkligen viktigare att du får lite godare vatten, på bekostnad av att andra inte får vatten alls? Eller att det är 1000 gånger bättre för miljön att fylla flaskan hemma?
Vattenflaska



Kommentarer
Postat av: Fröken Fredag

Håller med dig! Det känns så onödigt att man ska betala dyra pengar och samtidigt smutsa ner vår jord bara för att man inte orkar ta med sig en vattenflaska i handväskan. Och är det kris kan man ju alltid gå in på ett café och få ett glas kranvatten gratis - superenkelt! Varför fattar inte folk det?

2007-09-02 @ 12:54:48
URL: http://josfin.blogg.se
Postat av: Fröken Fredag

Ja, det har du nog rätt i :) Lathet + att många är oroväckende omedvetna om hur mycket som det krävs av naturen för att få fram en flaska vatten.

2007-09-02 @ 14:24:12
URL: http://josfin.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0