Bullshit - alla bör ha rätt till en utbildning!

Är det rätt att du som kommer från ett studieovant hem inte har lika lätt att komma in på hägskolan?

Är det rätt att du som invandrare, som har svårt med svenskan, eller kanske inte fått läsa engelska i din tidigare hemvist får svårare att komma in på hägskolan?

Är det rätt att du med dysleksi eller andra psykiska eller fysiska handikapp får svårare att komma in på högskolan?

Är det rätt att den som när den var 14 år gjorde fel gymnasieval, för att det var det enda sättet den ens kunde tänka sig att ta sig igenom gymnasiet, därmed inte ens får behörighet till högskolan?

Är det rätt att den som tar sig i kragen och läser upp sina betyg, kompletterar med nya kurser, eller sotar för sina misstag tidigare i skolbänken ska hamna i en särskild grupp, med sämre chanser att komma in på högskolan?

Är det rätt att de som kommer från rika familjer, som har akademikerföräldrar, och som pallade trycket på sam eller natur, ska ha förtur på högskolan?

Självklart måste ju hårt arbete löna sig, och har man valt en svår gymnasielinje och tagit sig igenom den med bra betyg, så måste man också få beröm, och uppskattning för det. Självklart ska man då kunna komma in där man vill, så länge man har kunskaperna och behörigheten.

Men om man inte klarade det, ska det behöva betyda att ens chanser är förstörda?

Att man aldig kan ångra det valet man gjorde som 14-åring, när man valde till gymnasiet?

Att man, om man valde bort ett tredje språk i grundskolan eller gymnasiet, för att man redan hade svårt för de två andra och ville lägga sin energi på dem, då får hela sin framtid försörd?

Är det rätt att göra det ännu svårare för dem som hade problem i gymnasiet att ta sig vidare?

Det är det som de nya tillträdesreglerna till högskolan innebär.

Här kan ni läsa mer.



Åh vad jag blir arg när jag läser om det här.

Som om det inte redan nu är svårt med gymnasievalen. Att som 14-åring bestämma sig för vad man vill göra de närmaste tre åren, inklusive att ta i hänsyn det faktum att om de väljer fel så måste de eventuellt läsa på komvux för att komma vidare efteråt.

Ska man ta bort det alternativet nu också?

Vad väljer man; en linje med framtidsutsikter, trots att man inte har någon energi till att plugga, kommer lida sig igenom gymnasiet eller kanske till och med hoppa av eller en roligare linje med färre framtidsutsikter men som gör att man faktiskt tar sig igenom gymnasiet?

Och de som inte ens klarar gymnasiet? Är deras chanser förstörda nu? Finns det inget sätt att komma tillbaka. Det måste läsa på komvux, hamna i en särskild pott, och har de tur kan de komma in på de mindre eftertraktade linjerna.

Kom igen, Sverige har kommit längre än såhär.
Kommentarer
Postat av: Hillan

Jag håller helt med dig, alla ska ha samma chans att komma in på en högre utbildning, inte bara de som har akademikerföräldrar. Dessutom är det nästan ingen som vet vad de vill när de är 14 år. Alla människor förtjänar en andra chans tycker jag. Kram!

2008-02-22 @ 16:26:23
URL: http://hillansplace.blogg.se
Postat av: Lexie

Riktgit bra inlägg, hoppas någon tar tag i probelemet!

2008-02-22 @ 16:48:50
URL: http://musicofc.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0