Cheesecake med vanilj
Här kommer receptet på den mycket lyckade, mycket goda och otroligt mäktiga cheesecaken jag gjorde imorse.

Ingredienser:
12 digestive
75g smör
400g filadelfiaost
2dl vispgrädde
1 vaniljstång
1dl socker
Hallon eller andra frukter och bär
Gör såhär:
1. Smula digestivekexen och blanda med smöret (som du smälter först.) Tryck fast blandningen i botten på en form. Använd gärna våld och hårda ord, så går det bättre. (Baka med kärlek, vem gör det nuförtiden?) Ställ formen i kylen en stund så att bottnen stelnar.
2. Vänta en stund.
3. Vispa grädden mellanhårt. Häll i sockret och filadelfian, samt fröna från vaniljstången (dela den på mitten och skrapa ur insidan med en kniv). Vispa ihop det hela tills det får önskad konsistens och är helt slätt. Bre ut fyllningen över kexbottnen och ställ in den i kylen igen.
4. Vänta en lång stund. Ett par timmar eller gärna lite mer.
5. Ta fram kakan ca 30 minuter innan den ska avnjutas.
6. Ät kakan tillsammans med till exempel hallon (jag gjorde en hallonsås på frysta hallon och hallonsaft, som jag lade lite ovanpå kakan, men som man även hade till kakan). Andra frukter och bär går också bra.
Dagens tips:
Vaniljen jag använt är bara dagens smaksättning. Välj efter vad du gillar. På julen kan man till exempel byta ut digestivekexen mot pepparkakor och göra en "gele" av glögg med hjälp av fructos att ha ovanpå. Att ha färska bär i kakanfunkar också, eller varför inte lite choklad?
Följ bara grundreceptet så går den att variera i oändlighet!

Ingredienser:
12 digestive
75g smör
400g filadelfiaost
2dl vispgrädde
1 vaniljstång
1dl socker
Hallon eller andra frukter och bär
Gör såhär:
1. Smula digestivekexen och blanda med smöret (som du smälter först.) Tryck fast blandningen i botten på en form. Använd gärna våld och hårda ord, så går det bättre. (Baka med kärlek, vem gör det nuförtiden?) Ställ formen i kylen en stund så att bottnen stelnar.
2. Vänta en stund.
3. Vispa grädden mellanhårt. Häll i sockret och filadelfian, samt fröna från vaniljstången (dela den på mitten och skrapa ur insidan med en kniv). Vispa ihop det hela tills det får önskad konsistens och är helt slätt. Bre ut fyllningen över kexbottnen och ställ in den i kylen igen.
4. Vänta en lång stund. Ett par timmar eller gärna lite mer.
5. Ta fram kakan ca 30 minuter innan den ska avnjutas.
6. Ät kakan tillsammans med till exempel hallon (jag gjorde en hallonsås på frysta hallon och hallonsaft, som jag lade lite ovanpå kakan, men som man även hade till kakan). Andra frukter och bär går också bra.
Dagens tips:
Vaniljen jag använt är bara dagens smaksättning. Välj efter vad du gillar. På julen kan man till exempel byta ut digestivekexen mot pepparkakor och göra en "gele" av glögg med hjälp av fructos att ha ovanpå. Att ha färska bär i kakanfunkar också, eller varför inte lite choklad?
Följ bara grundreceptet så går den att variera i oändlighet!
Kommentarer
Postat av: Roy.
way to go!
Postat av: EgoElin
Mmm..ser inte så jäkla tokigt ut!
Postat av: Leonora - The Magic Memories
Jag är nominerad till veckans blogg hos http://nenno.blogg.se/2009/april/veckans-tavlande-ar.html
Rösta på mig om du tycker jag förtjänar det, hade gjort mig sjukt glad :)
Trackback