Morotsbröd

Brödet jag bakade igår blev verkligen en hit!

Så jag slänger in receptet här. Det är lite på en höft, eftersom jag inte använder exakta mått när jag bakar, utan häller på tills konsistensen känns rätt.

Ingredienser:


5 dl vatten
37g jäst

3 rivna morötter
2 dl rågmjöl
5-7 dl fullkornsmjöl av dinkel
1 nypa salt

Såhär gör du:

Riv morötterna

Lös upp jästen i vattnet, och tillsätt morötterna.

Rör ner rågmjölet.

Rör ner dinkelmjölet lite i taget tills du fått den konsistens du vill ha på
 degen. Den ska vara ihophållande, men ganska kladdig (eller väldigt kladdig).

Bearbeta degen med degkrokar i några minuter.

Ta fram brödformar (om du ej gör frallor förstås). Knåda degen i två långa korvar för hand, och läg sedan korvarna i brödformarna. Degen ska gå ungefär halvvägs upp.

Ställ in formarna i en avstängd ugn med en bakhandduk över sig.

Låt jäsa i en dryg timme.

Ta av bakhanduken och sätt på ugnen på 200 grader, medan limporna står kvar där inne.

Låt vara i ugnen ca 40 minuter (inkl uppvärmningstid).

Om du ska göra frallor gör du som vanligt. Jäser degen i en klump i ca 1 timme, knådar lite, och gör små frallor som du låter jäsa ytterligare 30 minuter innan de åker in i ugnen.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0