Kött= djurplågeri = gaser

"Förr i tiden åt vi söndagsstek. Idag äter vi kött varje dag, ofta flera gånger. Köttätandet i världen har femdubblats sedan 1950 och tillsammans sätter vi i oss ungefär en kvarts miljard ton kött varje år. Fram till år 2050 väntas konsumtionen ha fördubblats ytterligare en gång. Köttätandet är kanske det som tydligast signalerar att en befolkning rest sig ur fattigdom och kan unna sig något extra. Men ökningen har möjliggjorts genom sjunkande priser och att forna tiders betande boskap till stor del ersatts med storskaliga och hårt effektiviserade djurfabriker."

Så avslutas en artikel i SvD vid namn Kött större klimathot än transporter. Artikeln börjar med att konstatera att redan svarar för 18% av de växthusgaser som vi människor släpper ut. Nästan en tjugondel. Och om drygt 40 år ska vi alltså äta dubbelt så mycket kött som vi gör idag. Det kan ju vilken idiot som helst förstå att det inte är bra.

Djurhållningen i världen står idag för  två tredjedelar av människans totala utsläpp av den högeffektiva växthusgasen kväveoxid, och över 35% av våra metanutsläpp och 9% av koldioxiden. Detta för att vi ställer högre krav på köttproduktionen i dag, krav som i att vi vill ha mer kött. Det gör att det mesta köttet numera föds upp på ett västerländskt sätt, där de inte får äta det de är skapade att äta utan ensidiga foder baserade på fröer som soja och majs. Det fodret slukar mer fossila bränslen, man tvingas skövla regnskog för att odla det, och som krona på verket gör det att korna får kroniskt ont i magen och pruttar mycket mer växthusgas. Jag anar systematiskt djurplågeri, i en marknad där kvantitet betyder mycket mer än kvalitet, och där huruvida djuren får ett gott liv inte ens tas hänsyn till.

Köttätandet är alltså en av de två-tre värsta bovarna i dramat, som tar upp både mycket mark, vatten och energi, samt ger enorma utsläpp. SvD artikel baserar sig på en rapport i ämnet framtaget av FAO och Världsbanken, och visar bland annat på att om man inte gör något åt våra köttätarvanor så är nästan allt annat vi gör för att hindra klimathotet bortkastat. Men det finns hopp. Genom miljövänligare odlingsmetoder och bättre djurfoder, kan man komma en lång bit på vägen, med ganska enkla medel kan man alltså minska dessa gasutsläpp (och motverka åtminstone delar av djurplågeriet).

Läs SvD artikel här.

Jag har även bloggat om ämnet förut: Vegetarianism och Mer Miljöproblem
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0